Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat de ce publicarea în Monitorul Oficial a Normelor de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor este un moment foarte important.

Citește și: "Vor rămâne înghețate". Pensiile recalculate pot să piardă indexările ani întregi

O dată cu publicarea în Monitorul Oficial, se poate semna contractul pentru softul care va efectua recalcularea pensiilor.

Dosarele de pensii deja au fost introduse în sistem, în proporție de peste 90%, iar în baza noului soft toate casele de pensii vor efectua recalcularea, spune Baciu.

”În Monitorul Oficial nr.171 din 1 martie 2024 s-a aprobat prin HG.181/28.02.2024 Normele de aplicare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.
Aceste norme metodologice vin să clarifice mai bine legea 360/2023, nu se abat de la lege, rolul fiind de a clarifica și mai bine unele articole, ajutând atât pe cei care implementează legea cât și pe cei cărora li se adresează, pensionari și viitori pensionari.
În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi", a anunțat Șeful casei de pensii.

Șeful Casei Naționale de Pensii: "Suntem în linie dreaptă"

Președintele Casei de pensii a precizat nici o pensie nu va scădea în urma recalculării.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Mai mult, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, "unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare". 

"Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.
Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare" , a mai scris Daniel Baciu.

A început recalcularea pensiilor

A început recalcularea pensiilor

Un exemplu concret de pensie recalculată

După recalcularea pensiilor din septembrie 2024, peste 2,5 milioane de români vor primi noi majorări de pensii. Cei mai avantajați vor fi pensionarii care au vechime mai mare de 25 de ani în câmpul muncii și beneficiază de puncte de stabilitate.

Șeful Casei de pensii, Daniel Baciu a prezentat recent un exemplu concret luate din sistemul informativ integrat, cu pensii deja recalculate după noua formulă.

Un pensionar electrician constructor din sectorul 3 primea în luna februarie o pensie de 2.200 lei, corespondentul a 26,8 puncte.

Pensionarul are peste 45 de ani de cotizare, iar pensia va crește semnificativ ca urmare a punctelor de stabilitate adăugate prin noua formulă de calcul.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

A început recalcularea pensiilor.

A început recalcularea pensiilor.

[Sursa foto: Pexels.com]

"Punctele de stabilitate se acordă la toată perioada contributivă. În cazul acestui pensionar se adaugă 16 puncte de stabilitate la cele 26 de puncte calculate pe principiul contributivității",  a explicat șeful Casei de pensii.

Pensionarul menționat obține 43 de puncte, iar noua formulă de calcul este foarte clară  Pensia= nr.total de puncte x VPR (81 de lei)

În cazul acestui pensionar, rezultă un cuantum de 3.512 lei, cu 1.300 de lei peste pensia primită în prezent.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si