In articol:
- Ambrozia este planta care declanșeză sute de mii de simptome
- Ce spun specialiștii despre alergia la ambrozie
- Ce au hotărât autoritățile în legătură cu ambrozia
”Mă mănâncă nasul și îmi curg ochii de ceva vreme, mi-au atras atenția aceste simptome mai ales anul trecut în august, până acum nu le-am dat atenție, dar le am și deva ani în urmă.”,
Ambrozia este planta care declanșeză sute de mii de simptome
În urmă cu trei ani, Florentina a dezvoltat o alergie la ambrozie, despre care nici măcar nu știa. A crezut că trece printr-o simplă răceală, însă simptomele s-au agravat de la an la an, ceea ce a și dus-o astăzi în fața medicului.
Citește și: VIDEO- Dispariția medicamentelor generice în România- Victor Negrescu cere intervenția Comisiei Europene
”Mâncărime de ochi aveți? Da, îi simt așa ca și injectați...am simptome ca de răceală, simt o presiune în piept și o tuse apăsătoare.”, a spus aceasta.
La fel ca în cazul multora, femeia a dezvoltat febra fânului după ce pe un teren din apropierea blocului în care locuiește a început să se înmulțească ambrozia.
Citeste si: Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!- wowbiz.ro
Citeste si: Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”- antena3.ro
Citește și: Când începe sezonul ambroziei. Două sfaturi pentru cei care au alergie la această plantă
”Sunt niște șantiere în construcție acolo, abandonate, și ambrozia este la loc de cinste. ”, a adăugat Florentina.
Ce spun specialiștii despre alergia la ambrozie
Potrivit specialiștilor, o singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de particule de polen și până la 30.000
Citește și: Purificatorul de aer- ce este, cum funcționează și ce beneficii aduce sănătății?
”Potrivit statisticilor, aproape jumătate de milion de români suferă de alergie la ambrozie. Grav este că de la an la an, numărul celor care descoperă că sunt alegici la această plantă...crește. Este foarte periculoasă, este o buruiană până la urmă, nu o cultivăm, din contră chiar vrem să o distrugem, se manifestă sub mai multe moduri, mai mult, sau mai puțin sever, severitatea maximă fiind dezvoltarea așa- numitei boli- astm. ”, a spus Adina Neculaie, medic alergolog.
Ce au hotărât autoritățile în legătură cu ambrozia
Pentru că alergia la ambrozie a devenit o reală problemă de sănătate publică autoritățile au impus încă din anul 2018 o lege prin care proprietarii de terenuri intravinlane sau extravilane sunt obligați să desfășoare constant acțiunni de distrugere a plantelor dăunătoare. Acțiune la care s-au alăturat inclusiv primăriile.
Citește și: Ce amendă a primit un bărbat care avea ambrozie în curte. Românul a refuzat să-și curețe terenul
”Ce facem noi în fiecare an? Le-am dat instrucțiuni colegilor din teren pentru distrugerea ambroziei în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, e f important să o suprindem in această perioadă. Extrag planta cu tot cu rădăcini, se pune în pungi de plastic, ca să ne asigurăm că nu cade polen, nu cad semințe nu cad bucăți din ele, și se distrug separat de resturile vegetale.”, a spus Corina Bega, reprezentant ALPAB.
Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Majorări de la 1 ianuarie 2025. Ce adeverință trebuie depusă- kfetele.ro
Citeste si: Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”- antena3.ro
De-a lungul timpului, ambrozia s-a înmulțit periculos la noi în țară, mai ales pe terenurile abandonate. În prezent sunt peste 800 de astfel de zone pe teritoriul Romaniei.
Citește și: Cum tratăm alergiile la ambrozie
Așa se face că potrivit legii, proprietarii care nu se conformează sunt buni de plată. Legea taxează persoanele fizice cu amenzi cuprinse între 1000 și 5000 de lei, iar persoanele juridice cu până la 20.000 de lei.