Lars Vilks a decedat duminică  în urma unui accident de maşină. El este cunoscut pentru caricaturile cu profetul Mahomed din 2007 şi ameninţările cu moartea care au urmat. Artistul, care era cunoscut în afara Suediei şi înainte de a-l caricaturiza pe profet, trăia sub protecţia poliţiei din 2007.

Citeste si: Doliu în lumea filmului. A murit un celebru actor din serialul "Sex and the City"

Desenul cu profestul Mahomed cu corp de câine a provocat multe comploturi împotriva sa şi Al-Qaida a pus o recompensă pe capul lui.

În 2010, doi bărbaţi au încercat să-i incendieze locuinţa din sudul Suediei.

În 2015, a scăpat nevătămat la Copenhaga în urma unui atac în timpul unei dezbateri despre islamism şi libertatea de exprimare după masacrul de la Charlie Hebdo.

Anul trecut, o femeie din Pennsylvania, SUA, a pledat vinovat pentru un complot care-l viza.

Câinii sunt consideraţi necuraţi de către musulmanii conservatori iar legea islamică se opune oricărei reprezentări a profetului, chiar favorabilă, de teamă că ar duce la idolatrie.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Tânără însărcinată, răpusă de coronavirus la Iași. A murit și bebelușul, născut prematur

De ce a murit artistul

Poliţia a precizat că Vilks, 75 de ani, a murit împreună cu două dintre gărzile sale de corp.

Cauza accidentului este investigată.

a murit caricaturistul lars vilks

A murit caricaturistul Lars Vilks.

[Sursa foto: BBC]

Vilks a declarat că nu este rasist şi nu are o poziţie politică, dar a vrut să probeze limitele a ceea ce putem şi nu putem face.

„Cred că este foarte important, dacă vrem să vorbim de libertatea de exprimare şi islam şi musulmani, să avem o poziţie reală, ceva destuld e provocator şi transgresiv pentru a începe o dezbatere", a spus el.

Citeste si: Un alt cântăreț s-a stins din viață! A murit Dorin Anastasiu, câștigător al trofeului Cerbul de Argint

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

În ziua atacului de la Charlie Hebdo, Lars Vilks a vorbit cu tristeţe ziarului regional Helsingborgs Dagblad: „Nu putem renunţa la libertatea de exprimare. Atacul de la Paris este din nefericire semnificativ pentru vremurile în care trăim".

O lună mai târziu, pe 14 februarie, un tânăr danez originar din Palestina a încercat să să pătrundă la o dezbatere privind libertatea de exprimare organizată la Copenhaga ca răspuns la masacrul Charlie Hebdo.

Vilks, cap de afiş al întâlnirii cu ambasadorul francez, a scăpat nevătămat, dar un regizor danez în vârstă de 55 de ani a fost ucis.

Atacatorul a reuşit apoi să omoare un agent de securitate evreu în faţa sinagogii din Copenhaga, înainte de a fi împuşcat într-o confruntare cu poliţia daneză.

Citeste si: Muzica populară este în doliu. Petrică Moise s-a stins din viață pe patul de spital, după ce a fost confirmat pozitiv cu COVID-19


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si