A murit inventatoarea minijupului, Mary Quant
A murit Mary Quant, celebra inventatoare a minijupului în anii 1960. Minijupul sau minijupa era o fustă foarte scurtă, la modă sfârșitul anilor '60 și începutul anilor '70 ai secolului trecut.
Mary Quant, creatoarea de modă vizionară ale cărei fuste mini colorate și sexy au reprezentat stilul Swinging London în anii 1960 și au influențat cultura tinerilor din întreaga lume, a murit la vârsta de 93 de ani.
Alături de colanții inovatori care au fost mereu purtați alături de minijup, Mary Quant a creat rochii și accesorii care erau parte integrantă a look-ului din acea epocă.
Mary Quant a creat articole de îmbrăcăminte simple, combinate și colorate, care aveau un element de capriciu.
Unii au comparat impactul ei asupra lumii modei cu impactul Beatles asupra muzicii pop.
Născută în 11 februarie 1934, în familia unor profesori din Londra, Quant a studiat educația artistică la Goldsmith’s College înainte de a se muta în domeniul modei, lucrând mai întâi ca ucenic la un producător de pălării înainte de a încerca propriile modele.
Cu ajutorul soțului ei bogat și partenerului de afaceri, Alexander Plunket Greene și al contabilului Archie McNair, ea a deschis magazinul Bazaar în Chelsea în 1955, bazându-se la început pe vitrine inovatoare pentru a aduce
clienți mai tineri.Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
"Cred că a fost o confluență fericită de evenimente, despre care este vorba atât de des în modă”, a spus Hamish Bowles, editor internațional larg pentru revista American Vogue. „Era persoana potrivită, cu sensibilitatea potrivită, la locul potrivit, la momentul potrivit. Ea a apărut exact la vârful anilor ’60.”
El a spus că Quant a fost, de asemenea, o femeie de afaceri pricepută, una dintre primele care au înțeles cum brandingul ca forță creativă o poate ajuta să-și susțină afacerea și să se ramifice în noi domenii, cum ar fi cosmeticele.
Quant a introdus fustele mini cu tiv de până la 20 de cm deasupra genunchiului pe scena londoneză în 1966 și au avut un succes instantaneu în rândul tinerilor, în parte pentru că i-au șocat și jignit pe mulți.
O parte din critica de design insistă că ea a dezvoltat prima stilul minijup, dar alții îl creditează și pe designerul francez Andre Courreges, a cărui colecție de primăvară din 1964 includea minirochii care erau populare la Paris, dar nu au avut un impact larg răspândit în afara Franței.
Alții citează fustele scurte purtate de actrița Anne Francis în filmul din 1956 „Forbidden Planet” drept primul exemplu de fustă mini.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Mary Quant a ajuns în vârful scenei modei pe vremea când Beatles și Rolling Stones dominau lumea muzicii și a fost pentru totdeauna legată de libertățile amețitoare din acele vremuri.
Întrebată de ziarul The Guardian în 1967 dacă hainele ei puteau fi considerate „vulgare” pentru că lăsau să se vadă prea mult, Quant a răspuns că iubește vulgaritatea și o îmbrățișează.
„Bunul gust este moartea, vulgaritatea este viață”, a spus ea, adăugând că ipostazele provocatoare ale fotomodelelor ei reflectau noua deschidere sexuală a vremurilor, care a fost alimentată de dezvoltarea pilulei contraceptive.
Ea a spus că disponibilitatea pilulelor contraceptive a făcut posibil ca femeile să se bucure de sex și să decidă singure dacă vor concepe sau nu copii.