In articol:
- Traian Stănescu, roluri memorabile în teatru și film
- O carieră pe scena Teatrului Național din București
- A fost căsătorit cu marea actriță Ilinca Tomoroveanu
Marele actor Traian Stănescu împlinise de curând venerabila vârstă de 82 de ani, pe data de 27 martie.
Citeste si: A murit actorul american Paul Herman, cunoscut mai ales pentru rolul din "Clanul Soprano"
În cinematografie, Traian Stănescu s-a impus publicului românesc prin rolurile din seria „Mărgelatu”: „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”.
Anunțul privind trecerea în neființă a lui Traian Stănescu a fost făcut de Teatrul Național I.L. Caragiale:
Traian Stănescu, roluri memorabile în teatru și film
Actorul Traian Stănescu s-a născut în 1940 în localitatea Făget, judeţul Timiş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1961, clasa profesor G.D.Loghin,
Perioada petrecută la Piatra Neamț (1961- 1964) reprezintă o frumoasă pagină din cariera de actor a lui Traian Stănescu, perioadă pe care o rememorează cu plăcere: are ocazia să joace în premiere memorabile (joacă rolul lui Vulpașin în „Domnișoara Nastasia”, Tom, în „Menajeria de sticlă”, regia Cornel Todea etc.) și are ocazia de a fi membru al unui colectiv artistic tânăr și valoros.
Traian Stănescu a revenit în București din 1964, mai întâi la Teatrul Giulești (prin concurs), apoi la Teatrul Mic, pentru ca din 1968 să devină actor al Teatrului Național „I. L. Caragiale”, iar din 2002 societar de onoare al acestuia.
,,Nici prin vis nu-mi trecea c-am să ajung pe prima scenă a țării. Nici nu realizam cât de important e acest pas. Îmi era drag Giuleștiul, dar numai gândul la drumul cu bicicleta peste podul Grant, ca să ajung la sediul aflat atât de departe de centru, a fost unul din factorii hotărâtori ai mutării mele. Și de atunci, cu o singură întrerupere de un an, am rămas fidel Naționalului. În vremea aceea jucam la Televiziune în "Suflete tari" de Camil Petrescu", s-a destăinnuit actorul cu ani în urmă.
O carieră pe scena Teatrului Național din București
Traian Stănescu a interpretat roluri de mare forță în „Enigma Otiliei”, „Regele Lear”, „Richard al III-a”, „Cine are nevoie de teatru”, „Orfeu”, „Ondine”, etc.
A colaborat benefic cu radioul și televiziunea jucând în piese care i-au împlinit și i-au consolidat poziția de mare actor: „Suflete tari” și „Jocul ielelor” după Camil Petrescu, „Stâlpii societății” de H.Ibsen, „Cuza” în regia lui E.Tudoran, „Ochii care nu se văd”, serial sau ”Tandreţea lăcustelor”.
Debutul în cinematografie al lui Traian Stănescu a fost în anul 1963, în filmul „Dragoste lungă de-o seară”, apoi a făcut roluri memorabile în „Castelanii”, „De trei ori București”, „Muntele alb”, „Surorile”, jucând după aceea în filmele cu „Mărgelatu”: „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”.
A fost căsătorit cu marea actriță Ilinca Tomoroveanu
Ca premii, a primit în anul 2000 Medalia Comemorativă Mihai Eminescu (pentru recitările sale excepționale) și, în 2004, a fost răsplătit cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, de către Președintele României Ion Iliescu.
A fost căsătorit din 1977 cu marea actriță Ilinca Tomoroveanu. Împreună au dat naștere, talentatului actor Mihai Stănescu.
Traian Stănescu s-a stins din viață la trei ani după ce și-a pierdut soția. „Acum dansează în ceruri amândoi… Zbor lin, tata!”, este mesajul postat de fiul celor doi pe Facebook.