Ultranaţionalistul Călin Georgescu, venit de nicăieri, îi devansează în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu şi pe liberala Elena Lasconi, scrie presa străină.

Citește și: Stupoare în presa străină după rezultatul alegerilor din România. “Un populist de extremă dreapta puţin cunoscut, pe primul loc în turul I" 

Întreaga lume este uluită de șocul produs în România de victoria unui profesor universitar puţin cunoscut care a folosit TikTok-ul pentru a mobiliza alegătorii în jurul său.

La scurt timp după publicarea primelor estimări, Călin Georgescu a a făcut declarații în care le mulțumește celor care l-au votat, declarând că românii au strigat tare "Pace" și că votul de duminică a fost o „trezire în conștiință”.

Ce crede Călin Georgescu despre războiul dintre Rusia și Ucraina și despre Putin

Călin Georgescu a susţinut în trecut că UE şi NATO nu reprezintă în mod corespunzător interesele României şi a susţinut că războiul Rusiei din Ucraina este manipulat de companiile militare americane.

Georgescu, extrem de religios şi naţionalist, a făcut campanie pentru reducerea dependenţei României de importuri, sprijinirea agricultorilor şi creşterea producţiei interne de alimente şi energie.

Călin Georgescu este văzut ca fiind un candidat pro-Rusia. Mesajul central al lui Georgescu este că războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu este problema românilor.

Profesor universitar puţin cunoscut, care a folosit TikTok-ul pentru a mobiliza alegătorii în jurul său, Georgescu şi-a atras critici acerbe pentru comentariile sale anterioare de susţinere a Mişcării Legionare fasciste din România secolului XX.

Personalitatea lui Călin Georgescu, formată în jurul unui discurs critic față de marile structuri internaționale și al unei viziuni conservatoare, a stârnit reacții contradictorii, fiind acuzat, paradoxal, de legături cu Rusia și de extremism de dreapta.

Călin Georgescu, declarația completă după alegerile din 24 noiembrie 2024

La scurt timp după publicarea primelor estimări, Călin Georgescu a a făcut declarații în care le mulțumește celor care l-au votat, declarând că votul de duminică a fost o „trezire în conștiință”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a trecut pe locul 2- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

„Mulțumesc poporului român pentru efort, sacrificiu și responsabilitate. Mulțumesc de asemenea pentru trezirea în conștiință care a fost și este fenomenală. Mulțumesc că a răspuns chemării mele pentru că, așa cum am spus, nu am fost și nu suntem într-o campanie electorală, suntem o lucrare într-o lucrare unii cu alții și noi toți cu Dumnezeu nesiguranța economică de 35 de ani impusă poporului român s-a transformat astăzi în nesiguranța pentru partidele politice. În seara aceasta, poporul român a strigat ”pace” și a strigat foarte tare, extrem de tare. Dacă partidele politice ar fi avut puțin timp să asculte și mai puțin timp să vorbească, poate că strigătul acesta n-ar fi fost atât de tare.

Acest strigă pentru pace nu a fost un strigăt de bucurie, ci a fost un strigăt de suferință. Asta vreau să fie foarte clar și foarte precis subliniat.

Duminica aceasta, a 30-a după Rusali este pilda tânărului bogat în Biserică Ortodoxă. La liturghie esența este următoarea: cât ai fi de bogat, degeaba ești dacă nu-l ai pe Dumnezeu. Poporul român a trecut astăzi prin urechile acului, iar sistemul oligarhic nu. Cu alte cuvinte, bogații sistemului, astăzi, în România au sărăcit, iar poporul, săracul popor român, s-a îmbogățit din acest punct de vedere. Tot ce s-a întâmplat astăzi spunem că este o trezire în conștiință uluitoare pentru ce s-a întâmplat în istoria acestui popor și în același timp, tot ce ni s-a întâmplat, fie că a fost bine, fie că a fost greșit, contează că noi trebuie să înțelegem, să fim responsabili, nu altceva.

Avem o datorie de reface România și asta este cel mai important. Indiferent ce s-a întâmplat, poporul român a înțeles că prin familie, coloana vertebrală a societății românești și indiferent ce s-ar întâmpla din familia mică și eu, personal, familia mare care înseamnă poporul meu sa, indiferent cine m-a votat sau cine nu, îi voi respecta, îi voi ajuta și-i voi încuraja pe toți. Prin curaj am scris și s-a scris istoria poporului român, iar astăzi, prin candela aprins a speranței, a renăscut curajul de a fi român. Este cel mai important lucru pe care îl spun în seara asta, pentru că poporul român a ales să nu mai stea îngenuncheat, să nu mai fie invadat, să nu mai fie apăsat, să nu mai fie umilit. Suntem puternici, suntem curajoși. Am fost mulți la vot și vom fi de asemenea, mulți la vot și în turul doi.

Le mulțumesc tuturor, așteptăm cu încredere și devotament tot ce a scris istorie poporul român și în acest moment este clar că toți am spus: nu facem politică, facem istore. Vă mulțumesc tuturor”.

Ce spune Călin Georgescu despre războiul dintre Rusia și Ucraina

Ce spune Călin Georgescu despre războiul dintre Rusia și Ucraina

[Sursa foto: Facebook]

Cine este Călin Georgescu

Călin Georgescu, fost membru al AUR și expert în dezvoltare durabilă, și-a anunțat candidatura ca independent pentru alegerile prezidențiale din acest an, marcând un nou capitol într-o carieră politică plină de controverse.

Născut în 1962, Călin Georgescu și-a început cariera în domeniul mediului, obținând un doctorat în pedologie și coordonând proiecte guvernamentale, inclusiv Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă. La nivel internațional, a fost membru al Clubului de la Roma și a ocupat funcții în cadrul ONU, reputația sa profesională fiind ancorată în problematica dezvoltării sustenabile.

Georgescu a fost pentru prima dată propus ca premier de AUR în 2020, însă s-a retras ulterior din partid, continuând să-și exprime pozițiile radicale pe cont propriu.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro

El a susținut în repetate rânduri că România ar trebui să adopte o politică de neutralitate, contestând implicarea NATO și a Uniunii Europene în politica externă a țării. În contextul conflictului din Ucraina, declarațiile sale proruse, cum ar fi afirmația că „industria militară americană manipulează situația din Ucraina”, au atras critici dure din partea susținătorilor unei orientări pro-occidentale.

Poate cele mai semnificative controverse au apărut în urma declarațiilor sale despre Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu, pe care i-a numit „eroi ai națiunii române”. Georgescu a contestat, de asemenea, faptele legate de asasinarea lui Nicolae Iorga și Armand Călinescu, susținând că acestea ar fi „mistificări istorice”.

Aceste afirmații au declanșat o reacție vehementă din partea comunității evreiești și a instituțiilor care monitorizează extremismul, Parchetul General deschizând un dosar penal pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid.

Campania sa prezidențială a beneficiat de o prezență intensă pe rețelele sociale, în special pe TikTok. Platforma, deși interzice reclamele politice plătite, găzduiește conținut politic masiv. Hashtag-urile asociate candidaților, inclusiv Călin Georgescu, au devenit virale, creând un teren de propagandă subtilă.

Călin Georgescu, pe primul loc în turul I al alegerilor prezidențiale din 2024

Candidatul independent Călin Georgescu conduce în continuare cu 22,91% din voturile exprimate la alegerile prezidenţiale, după centralizarea a peste 99% din procesele verbale, fiind urmat de Marcel Ciolacu (19,19%) şi Elena Lasconi (19,14%).

După centralizarea a 99,78% din voturile exprimate la scrutinul de duminică, independentul Călin Georgescu conduce în continuare cu 22,86% din voturile exprimate.

El este urmat de Marcel Ciolacu (19,22%), Elena Lasconi (19,14%), George Simion (13,87%) şi Nicolae Ciucă (8,8%).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si