Close sidebar
Close sidebar

A murit medicul român care a inventat Polidinul. Cine a fost Sylvia Hoișie

Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, medicament care a salvat mii de vieți, a murit, marți, 24 mai, la vârsta de 94 de ani. Sylvia Hoișie va fi înmormântată vineri în Cimitirul Evreiesc din Iași.

Sorin Negru,

Alte preparate obţinute la Iaşi, de către echipa Sylviei Hoișie au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Orostim, Zoodin (pentru animale).


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Medicul cercetător Sylvia Hoișie, cea care a inventat preparatul imunomodulator Polidin, a decedat, a anunțat, miercuri, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Citeste si: Tragedie la Buzău: Un paraşutist militar a murit în timpul antrenamentelor

Sylvia Hoișie s-a născut în Câmpulung Muscel şi a fost una dintre supraviețuitoarele Holocaustului.  Ea a făcut parte din echipa care a inventat celebrul vaccin Polidin, în 1966.

Citeste si: Doi medici cunoscuți din Capitală au fost implicați într-un scandal uriaș. Cei doi au bătut cu brutalitate un bărbat

Comunitatea evreilor din Iași a anunțat decesul doctorului Sylvia Hoișie. „Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoisie.

Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori”, a transmis Comunitatea Evreilor Iași.

Cine a fost Sylvia Hoișie 

”Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești, drept inventatoarea Polidinului.

Cunoscută, drept ,,mama” acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România”, transmite Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Potrivit sursei citate, ca absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, după susținerea examenelor finale, a fost repartizată de către Ministerul Sănătății, la Institutul Cantacuzino din Iași, înființat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti.

Aici l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri și vaccinuri ce-i poartă numele.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si: Doctorul Sylvia Hoișie, ”mama” Polidinului, se va vaccina împotriva Coronavirus. Ce decizie a luat la cei 93 de ani

Inspirați din alte țări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, s-au început cercetările și la noi, atât la Iași, cât și la București, pentru fabricarea unui produs asemănător la care s-au folosit doar ingrediente româneşti.

Sylvia Hoișie a murit. După 6 ani de muncă, s-a reușit obținerea produsului propus, respectiv Polidinul. 

După 6 ani de muncă, s-a reușit obținerea produsului propus, respectiv Polidinul.

”Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură şi se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, în anii ’70 s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an”, arată sursa citată.

”Mereu distinsă în gesturi și în cuvinte, plăsmuind mesaje frumoase venite din suflet, ne-a etalat maniera etică în care s-a format, a muncit și trăit, valori transmise prin generații de Profesorul Ion Cantacuzino. Prin realizările sale, doamna doctor Sylvia Hoișie face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului Cantacuzino”, a mai transmis Institutul.

Cercetătorii din cadrul Institutului „Cantacuzino” au în prezent în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare a unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestuia pe piață cât mai curând, ”astfel ca munca depusă de echipa medicului Sylvia Hoișie să dăinuie, ca un arc peste timp ce îmbrățișează generații întregi sub jurământul lui Hypocrate și dragostea de neam”, mai arată sursa citată.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Sylvia Hoișie s-a vaccinat împotriva COVID-19

Sylvia Hoișie, ”mama” Polidinului, a transmis în urmă cu doi ani că se va vaccina împotriva COVID-19. Femeia a vorbit despre pandemiile dispărute și despre bolile copilăriei sau cele considerate incurabile care s-au năruit cu ajutorul vaccinurilor.

„Suntem în secolul 21.  Cu aparatura de acum, sunt sigură că vaccinul e bine făcut. Nu e perioada anilor 50-60, este perioada 2020. Sunt sigură că e bun. Mai ales, cei care l-au făcut, companiile care au făcut cele 3-4 vaccinuri care sunt date pentru a obține documentația sunt bine controlate, nu numai în America, ci și în Uniunea Europeană”, a spus Hoișie.

„Suntem în 2020, când se pregătesc călătorii pe Lună, se fac atâtea lucruri noi, cum putem crede că nu se poate face? Se poate. Mai durează mult obținerea documentelor, dreptul de a-l folosi”, a adăugat ea.

Slujba de înmormântare a celei supranumite „mama Polidinului” va avea loc vineri, 27 mai, la ora 11, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI