Close sidebar
Close sidebar

Acoperământului Maicii Domnului. Tradiții și superstiții

Românii sunt un popor plin de tradiții și sărbători reigioase. Ce obiceiuri se respectă cu ocazia sărbătoarii Acoperământului Maicii Domnului.

Catalina Popa,

Acoperământului Maicii Domnului. Tradiții și superstiții

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este cunscută și sub numele de Pocroave. Este o sărbătoare importantă pentru români.
Potrivit tradiţiei populare, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă. Femeile care își doreau o podoabă capilară bogată și frumoasă e rugau în această zi Sfântului Procoavă să le acopere capul cu păr.
De Acoperământului Maicii Domnului credincioșii țin post fiindcă astfel sunt feriţi de boli, de înec sau de supărări.
Nu te tunde în această zi de sărbătoare!
Există o credinţă printre bătrânele de la ţară, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat şi nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.


Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este de fapt un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.

Acoperământului Maicii Domnului. Tradiții și superstiții

Citeste si: Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică: Ce nu ai voie să faci pe 8 septembrie 2020?

Semnificația sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului

Sărbătoarea amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol în secolul al X-lea. La sfârșitul vieții Sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos (Andrei din Constantinopol), acesta, împreună cu ucenicul său, Sf. Epifanie și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului- cămașa, acoperământul (maforionul) și parte a brâului acesteia, care fuseseră aduse din Țara Sfântă în secolul al V-lea.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Este sărbătoare mare joi în calendarul ortodox!

În acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei invazii (posibil invazia rușilor kieveni din 907 sau 911). Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste popor, ca pentru a-l ocroti. După arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost cruțat de suferință și de vărsarea de sânge.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI