Ce origini are cartoful dulce?

Cartoful dulce nu face parte din aceeași familie ca și cartoful clasic. Acest tubercul, botezat sub denumirea științifică „Ipomoea batatas” cu carne făinoasă, provine, de fapt, dintr-o plantă dicotiledonată sau dintr-o liană erbacee perenă a familiei de bindweed, strict vorbind Convolvulaceae.

Adevărul despre cartofii dulci: Ce efect au asupra sănătăţii noastre?

Citeste si: Adevărul despre creveţii prefierţi: Ce substanţe conţin?

Acest aliment face parte din familia legumelor rădăcinoase.

În ciuda tuberculilor săi, denumiți și „cartofi”, care se curăță precum cartofii înainte de gătit, nu este o legumă în adevăratul sens al cuvântului. La fel, ca textură, seamănă ușor cu păstârnacul sau morcovul. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că este un fruct. Pe scurt, cartoful dulce nu este nici un fruct, nici o legumă, ci un amidon. 

Citeste si: Adevărul despre condimentul preferat al românilor: Muştarul din România, bombă cu ceas pentru sănătatea noastră

Ce aport nutrițional și indicele glicemic au cartofii dulci?

Cartofii dulci sunt bogați în carbohidrați. Într-adevăr, este compus din 53% amidon și 32% zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza, zaharoza și maltoza. Această plantă conține, de asemenea, o cantitate mare de fibre solubile prezentate sub formă de pectină și fibre insolubile sub formă de celuloză, hemiceluloză și lignină. Pe lângă faptul că este un puternic antioxidant, acest amidon oferă și proteine ​​unice numite „sporamine”.

În plus, cartoful dulce este bogat în vitamine și minerale care îi amplifică valoarea nutritivă. Este într-adevăr o sursă interesantă de vitamina A, vitamina B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9), vitamina C. Este, de asemenea, bogată în potasiu, sodiu, seleniu, calciu și mangan. Această plantă perenă este, de asemenea, o sursă excelentă de beta-caroten, un element care se transformă în vitamina A atunci când intră în organism. În plus, cartoful dulce are un indice glicemic variind de la mediu la mare, care este între 44 și 96.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Adevărul despre legumele congelate din supermarketuri: "Când sunt expuse la lumină..."

Câte calorii are un cartof dulce?

Aportul de calorii al cartofului dulce variază în funcție de varietatea sa. Per total, este mai scăzut în calorii decât cartoful. Ca atare, o porție de 100 g de cartof dulce crud oferă aproximativ 70 Kcal, ceea ce reprezintă o valoare energetică mai mică. Această proprietate, pe lângă indicele glicemic mediu, face din acest aliment unul dintre cele mai scăzute amidon calorii din lume. Din acest motiv, este adesea recomandat de nutriționiști ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. De asemenea, consumul său este privilegiat în ceea ce privește dieta de slăbire și reechilibrarea alimentelor. Atât sățioasă, cât și săracă în calorii, acest amidon integrează perfect meniurile dietetice, permițându-vă să slăbiți în mod durabil și eficient.

În același timp, datorită calităților sale nutriționale incredibile, ajută la evitarea consecințelor dăunătoare ale dietelor restrictive precum oboseala, efectul yo-yo, problema concentrării... Este într-adevăr un aliat benefic pentru slăbire pentru sănătate.

Citeste si: Trei rețete speciale cu broccoli

Care sunt beneficiile cartofului dulce?

Cartoful dulce iese în evidență din cartof și din anghinarea Ierusalimului prin raportul său ridicat de vitamina A. Într-adevăr, cartofii dulci purpurii și portocalii sunt gustoși. În plus, cu cât culoarea lor este mai intensă, cu atât conțin mai mult caroten, un derivat al vitaminei A care înfrumusețează tenul și îmbunătățește vederea.

Adevărul despre cartofii dulci: Ce efect au asupra sănătăţii noastre?

Citeste si: Salată de boeuf pentru Crăciun: Reţetă şi idei excepţionale de ornare

În plus, deși oferă mai multe calorii decât cartoful și anghinarea de Ierusalim, are un indice glicemic mai mic decât acesta. În virtutea acestei proprietăți, acest amidon face posibilă reducerea nivelului de zahăr din sânge. În plus, fibra solubilă găsită în cartoful dulce scade absorbția grăsimilor, trigliceridele și nivelurile de colesterol rău, precum și riscul de boli cardiovasculare. Fibrele insolubile, pe de altă parte, reduc riscul de diabet de tip 2, menținând în același timp sănătatea intestinului. În general, acest amidon întărește sistemul imunitar în timp ce elimină radicalii liberi.

Cartofii dulci nu îngrașă. Contrar acestui fapt, cartoful dulce este un aliat de slăbire recunoscut. Astfel, integrează perfect programele de dietă și fitness, ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. Datorită conținutului său de carbohidrați și fibre, acest amidon promovează senzația de plinătate după mese. Cartoful dulce ajută la combaterea poftei de gustare și a senzațiilor de foame. Astfel, reduce cantitatea de alimente consumate zilnic.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Leguma care ucide toate toxinele. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun

Care sunt riscurile consumului în exces a cartofilor dulci

Cartoful dulce este un aliment sănătos și hrănitor, mai ales atunci când este consumat într-o cantitate rezonabilă. Consumul excesiv de cartof dulce poate, de fapt, favoriza creșterea în greutate sau supraponderalitatea. Datorită indicelui glicemic variabil, poate provoca efecte nedorite asupra pielii.

În plus, această plantă perenă nu este recomandată persoanelor cu pietre la rinichi sau hipersensibilitate la oxalați. Acest lucru se datorează faptului că cartoful dulce conține oxalat, un element care contribuie la formarea pietrelor de oxalat de calciu în rinichi. Înainte de a o consuma, este de aceea preferabil să solicitați sfatul unui profesionist din domeniul sănătății sau nutriției.

Citeste si: Cartofi roșii sau albi? Ce să alegi în funcție de mâncarea pe care o prepari


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si