InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale a preparatelor din categoria Pizza ce se comercializează în restaurante.
Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.
Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii
Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi? Care este numericul de aditivi din produse? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite?
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea:
Pizza analizată: Pizza Capriciosa, Pizza Quattro Stagioni și Pizza Quattro Formaggi
Gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame.âStudiul a fost realizat pe 100 de preparate dupa cum urmeză:
Pizza Capriciosa – 40 de preparate
Pizza Quattro Stagioni – 28 de preparate
Pizza Quattro Formaggi – 32 de preparate
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel:
Numericul de aditivi alimentari regăsiti în pizza ce au facut obiectul studiului variază între 0 – 25:
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
Pe ultimul loc se regăsesc: E172 oxizi si hidroxizi de fier, E235 natamicina, E243 lauroil arginat de etil, E306 extract bogat in tocoferol, E322 lecitine, E420 sorbitoli, E585 lactat feros
Toate produsele studiate au avut următoarele informații:
Citeste si: Când pică Crăciunul în 2025- radioimpuls.ro
Valoarea energetică este cuprinsa între 171.88 kcal și 423.71 kcal.
Cantitatea de sare variază între 0.63g și 4.07g raportată la 100 g de produs
Atenție! În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de sare va ajunge la 55.76 grame de sare, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Cantitatea de zahăr variază între 0.48g și 4.78g raportată la 100 g de produs
Atenție! În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de zahăr va ajunge la 65.49 grame de zahăr, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.