Fostul atacant de la Manchester City, Mikheil Kavelashvili, urmează să devină noul președinte de extremă dreapta al Georgiei. Ex-fotbalistul georgian este cunoscut pentru discursurile sale extremiste și tiradele împotriva criticilor guvernamentali și a persoanelor din grupul LGBTQ.
Citește și: Lovitură pentru georgieni! Sunt în pericol să piardă dreptul de liberă circulație în UE. Cum ar mai putea să se deplaseze în afara țării
Kavelashvili a fost caracterizat de protestatari drept o „marionetă” a miliardarului Bidzina Ivanishvili, fondatorul partidului Visul Georgian, cel care a apropiat țara de la Marea Neagră de Rusia.
Georgia a fost în frământări de când partidul de guvernământ Visul Georgian a revendicat victoria la alegerile parlamentare contestate din octombrie.
După aceea, decizia de luna trecută de a amâna discuțiile de aderare la UE până în 2028 a pus gaz pe foc și a declanșat un nou val de mitinguri în masă.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: POT riscă să nu intre în Parlament. Partidul din spatele lui Călin Georgescu ar fi încălcat legislația electorală- antena3.ro
Citeste si: Surse: Cine va fi premierul României în guvernarea PSD-PNL-USR-UDMR. Primele decizii luate în urma negocierilor- stirileprotv.ro
Sâmbătă, ziua marii coliziuni între taberele celor doi președinți
Sunt așteptate mai multe tulburări sâmbătă, când Visul Goergian îl va numi pe fostul fotbalist de extremă dreapta Mikheil Kavelashvili președinte, după un proces electoral controversat.
Președinta Salome Zurabishvili a anunțat că refuză să se retragă din funcție și cere noi alegeri parlamentare, deschizând calea pentru o confruntare constituțională.
Grupurile de opoziție acuză Visul Georgian că a fraudat votul parlamentar și că a mutat Tbilisi mai aproape de Rusia, potrivit
VOA News.
O represiune puternică a poliției asupra protestatarilor a declanșat, de asemenea, indignare în țară și condamnare în străinătate.
Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mitingurile, arestând peste 400 de manifestanți, iar avocatul poporului a acuzat forțele de securitate că i-au „torturat” pe cei reținuți.
Demonstranții pro-UE au organizat mitinguri zilnice în toată Georgia în ultimele două săptămâni, urmând ca în weekend protestul să se intensifice în Tbilisi.
Sâmbătă, un colegiu electoral controlat de Visul Georgian este de așteptat să-l aleagă pe Kavelashvili ca noul președinte al țării, într-un vot indirect boicotat de opoziție.
Kavelashvili, în vârstă de 53 de ani, este cunoscut pentru diatribele vehemente anti-occidentale și pentru opoziția față de drepturile LGBTQ.
Tot formațiunea pro-rusă care conduce țara a renunțat la alegerile prezidențiale directe în 2017.