Pe 15 decembrie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Mucenic Elefterie, un exemplu de curaj și credință neclintită în fața persecuțiilor.

Viața Sfântului Elefterie

Sfântul Elefterie s-a născut la Roma, într-o familie de nobili creștini. Tatăl său a murit când el era copil, iar educația și creșterea i-au rămas în grija mamei sale, Antia, o femeie deosebit de credincioasă, botezată chiar de Sfântul Apostol Pavel.

Văzând darurile spirituale ale fiului ei, Antia l-a încredințat pe Elefterie Episcopului Anichit al Romei.

Sub îndrumarea acestuia, Sfântul Elefterie a urmat o cale plină de har și sfințenie. La doar 15 ani, a fost hirotonit diacon, la 18 ani preot, iar la vârsta de 20 de ani a devenit episcop al Iliricului (regiune ce corespunde astăzi Albaniei și părților învecinate). Deși foarte tânăr, Elefterie s-a remarcat prin învățătura sa profundă și prin devotamentul său, convertind mulți oameni la creștinism și atrăgând atenția autorităților imperiale.

Calendar ortodox decembrie 2024

Calendar ortodox decembrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: POT riscă să nu intre în Parlament. Partidul din spatele lui Călin Georgescu ar fi încălcat legislația electorală- antena3.ro

Citeste si: Surse: Cine va fi premierul României în guvernarea PSD-PNL-USR-UDMR. Primele decizii luate în urma negocierilor- stirileprotv.ro

Citește și: Sfântul Ștefan 2024: Pe ce dată se sărbătorește? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă

Martiriul Sfântului Elefterie

În timpul împăratului Adrian, prigonirea creștinilor era la apogeu. Imparatul a trimis pe comandantul Felix să-l aresteze pe Sfântul Elefterie, care se afla la Valona. Ajungând acolo și văzându-l pe episcop slujind, Felix a fost profund mișcat și a trecut la creștinism, fiind botezat de Sfântul Elefterie.

Cei doi au mers la Roma, unde Sfântul Elefterie a mărturisit cu tărie credința sa în Hristos în fața împăratului Adrian. Supus la torturi cumplite – biciuiri, arderi pe pat de fier, aruncarea în smoală clocotită și într-un cuptor încins – Sfântul Elefterie a rămas nevătămat prin puterea lui Dumnezeu.

Citește și: Papa Francisc va deschide cinci uși sacre la Vatican. Un ritual nemaivăzut are loc în 2025

Văzând minunile săvârșite de Sfânt, eparhul Caribus a mărturisit și el credința în Hristos, fiind ucis împreună cu Felix. În cele din urmă, Sfântul Elefterie a fost decapitat, iar mama sa, Antia, a fost ucisă în timp ce-l îmbrățișa pe fiul ei mort. Trupurile lor au fost mutate ulterior la Valona, unde sunt cinstite până astăzi.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din afara țării! Ce document important trebuie depus până pe data de 31 decembrie- kfetele.ro

Citeste si: Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el: "Dacă te întâlnești cu el, vorbește cu toată lumea”- radioimpuls.ro

Citeste si: Doi părinți și-au tuns zero copilul de 6 ani și au pretins că are cancer, ca să primească donații- antena3.ro

Părți din sfintele moaște ale Sfântului Elefterie se găsesc la biserica „Sfântul Elefterie” din București, unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult ale Capitalei.

Această biserică a fost construită în perioada interbelică pentru a răspunde nevoilor spirituale ale unei comunități în creștere.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si