Admitere Medicină 2024: Iată toate informațiile de care ai nevoie pentru examenul de admitere din acest an

Admitere Medicină 2024: Data examenului

Examenul de admitere la Medicină 2024 va avea loc pe data de 21 iulie 2024 pentru toate facultățile. Înscrierile se fac în perioada 9-15 iulie.

Înscrierea candidaților și depunerea documentelor obligatorii (scanate în format pdf) la concursul de admitere, se va face exclusiv on-line, pe platforma dedicată concursului de admitere, ce poate fi accesată pe pagina web a universității.

Înscrierea online reprezintă încărcarea documentelor de către candidați cu asumarea responsabilității de către aceștia cu privire la autenticitatea și corespondența dintre documentele digitale/scanate și cele originale.

După validarea înscrierii platforma va genera o legitimaţie de concurs.

După încheierea perioadei de înscriere, opțiunile, ordinea acestora, precum și alte informații din fișa de înscriere nu mai pot fi modificate.

Tematică pentru admitere la Medicină se regăsește pe site-ul umfcd.ro/educatie/admitere-licenta/

Taxa de înscriere

Taxa de înscriere este de 500 lei pentru toate specializările, din cuantumul căreia 75% reprezintă taxa administrativă, iar 25% taxa de participare; în cazul retragerii din concurs înaintea desfaşurării probei scrise va fi returnată doar taxa de participare.

Taxa de înscriere va fi plătită printr-un procesator de plăți on-line integrat. Se va preciza numele candidatului, CNP-ul și facultatea la care urmează să se înscrie candidatul: Facultatea de Medicină, Facultatea de Stomatologie, Facultatea de Farmacie și, respectiv, Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (denumită în continuare FMAM).

Scutiri de la plata taxei de înscriere la admitere Medicină 2024

Potrivit legii, copiii personalului didactic și didactic auxiliar aflat în activitate sau pensionat sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursul de admitere la studii universitare de licenţă din Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Totodată, potrivit Legii 199/2023, în UMFCD sunt scutiți de plata taxelor de înscriere la concursul de admitere în învățământul superior și copiii cu unul sau ambii părinți decedați, precum și copiii din familii monoparentale.

Potrivit aceluiași cadru legal, în UMFCD beneficiază de aceleași drepturi, respectiv sunt scutiți de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior și persoanele aflate în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală, dizabilitate, sărăcie.

Pentru anul universitar 2024-2025, Senatul UMFCD mai aprobă scutirea de taxă de înscriere la concursul de admitere la studii universitare de licenţă pentru urmatoarele categorii de candidaţi:

a. candidații instituţionalizaţi în aşezăminte de ocrotire sau din plasament familial;

b. copiii din familiile afectate de catastrofe naturale;

c. copii eroilor Revoluției române.

Desfăşurarea concursului de admitere la Medicină 2024

Listele anonimizate ale candidaţilor în ordine alfabetică, sălile în care se desfăşoară concursul de admitere şi repartiţia candidaţilor pe săli vor fi afişate pentru fiecare facultate pe site-ul universității.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un bărbat l-a găsit pe amantul soției sub pat. Toată povestea s-a încheiat într-un mod cu totul neașteptat- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Candidaţii au obligaţia de a verifica exactitatea datelor înscrise pe listele afişate şi de a aduce imediat la cunoştinţa comisiei de admitere, prin secretariatele facultăților, eventualele neconcordanţe faţă de datele din cererea de înscriere tip sau faţă de actele depuse la dosar. Odată cu începerea concursului de admitere, pe listele afişate nu se mai admit nici un fel de modificări.

Accesul candidaţilor în săli în ziua concursului de admitere se va face pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil, precum şi a legitimaţiei de concurs tip, eliberată la înscriere prin intermediul platformei.

La intrarea în sala de concurs, supraveghetorii verifică identitatea fiecărui candidat pe baza actului de identitate, iar candidatul semnează în tabelul de prezenţă.

Candidaţii vor fi aşezaţi în sală în ordine alfabetică, conform listelor finale afişate, cu excepţia perechilor soţ-soţie, fraţi-surori, care au obligaţia, sub sancţiunea anulării lucrării şi eliminării din concurs, să semnaleze coordonatorului de sală aceste situaţii, pentru a putea fi aşezaţi separat. Candidaţii aflaţi în sală pot declara, sub semnătură, situaţiile menţionate mai sus.

Examen admitere medicină 2024

Examen admitere medicină 2024

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Admitere ASE 2024: La ce facultăți se intră fără examen?

legitimaţia de concurs va fi lipită pe masă

Fiecare candidat se aşează pe locul indicat prin legitimaţia de concurs lipită pe masă şi care are acelaşi număr ca şi cel de pe legitimaţia de concurs tip primită la înscriere. Candidaţii vor ocupa numai locurile indicate de organizatori şi nu au voie să le schimbe între ei. În cazul în care locul desemnat iniţial nu este corespunzător, candidatul poate fi mutat pe un loc disponibil, dar numai la indicaţia şefului de sală. Candidaţii vor fi aşezaţi în sală în aşa fel încât să rămână cel puţin un loc liber între 2 candidaţi.

În prezenţa candidaţilor, coordonatorii de sală citesc instrucţiunile privind modul de desfăşurare a concursului.

Fiecare candidat are obligaţia de a verifica chestionarul de concurs pentru a identifica eventualele greşeli de tipărire, caz în care chestionarul respectiv va fi înlocuit.

După distribuirea chestionarelor de concurs, supraveghetorii fac instructajul candidaţilor şi verifică corectitudinea datelor de identificare înscrise pe chestionarul de concurs.

Anterior orei de începere a concursului, supraveghetorii distribuie caietele cu întrebări pentru concurs, pe cele 4 tipuri. Fiecare candidat are obligaţia să verifice caietul cu întrebări, caietele cu greşeli de tipar fiind înlocuite.

Ce nu au voie să facă în timpul examenului elevii

În timpul probei scrise, candidaţii nu au voie să consulte nici un fel de material documentar, să discute cu alţi candidaţi, să copieze; se interzice, de asemenea, folosirea de către candidaţi a minicalculatoarelor proprii, a telefoanelor mobile sau a oricăror dispozitive electronice de comunicare. Candidații surprinşi asupra faptului sunt eliminaţi din concurs. Materialele documentare sunt depozitate într-un loc al sălii unde candidaţii nu au acces până la finalul concursului. În acelaşi loc se vor depozita şi telefoanele mobile care vor trebui să rămână închise pe toată durata probei de concurs.

Citește și: VIDEO Inițial a luat 3,50 la examen, dar după contestație a primit aproape nota maximă! Cum s-a întâmplat acest lucru?

Grilele pentru admitere la Medicină 2024

Concursul de admitere se desfăşoară după un sistem tip grilă al întrebărilor (complement simplu, complement grupat).

Chestionarele de concurs trebuie completate corect, fără ştersături după următoarele reguli:

a. pentru completare se foloseşte în mod obligatoriu pix negru sau albastru închis;

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Dana Roba iubește din nou și a făcut anunțul fericit: "Dragostea nu are vârstă". Cine este bărbatul de care s-a îndrăgostit- radioimpuls.ro

Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro

b. pentru marcarea răspunsurilor corecte se completează integral căsuţele respective iar căsuţele corespunzătoare răspunsurilor greşite se lasă necompletate;

Nu se admit chestionare de concurs cu ştersături sau corecturi care pot produce interpretări eronate din partea sistemului electronic de prelucrare a răspunsurilor.

Candidaţii care fac greşeli sau ştersături ce pot fi considerate semne distinctive pe chestionarul de concurs îşi pot transcrie chestionarul de concurs fără a depăşi însă timpul destinat concursului. În aceste conditii, chestionarul de concurs iniţial este anulat pe loc de către coordonatorul salii, sub semnătură. Chestionarele de concurs anulate sunt predate comisiei, conţinutul lor nefiind luat în considerare.

Pentru ciorne se pot utiliza numai coli cu ştampila de concurs.

Din momentul începerii probei scrise nici un candidat nu poate părăsi definitiv sala decât după minimum 30 de minute şi numai după ce a predat chestionarul de concurs şi a semnat pentru predarea acestuia. După părăsirea sălii, niciunui candidat nu îi este permisă revenirea (pe perioada desfăşurării probei) pentru niciun motiv, cu excepţia situaţiilor de necesități fiziologice, caz în care candidatul este însoţit de 2 supraveghetori. Timpul absenţei din sală nu prelungeşte durata probei scrise pentru candidatul respectiv.

Durata examenului de admitere

Timpul de concurs (durata probei scrise) începe din momentul în care în sala de concurs a fost distribuit ultimul caiet cu întrebări pentru concurs. Coordonatorul de sală notează la loc vizibil şi informează candidaţii despre ora de începere şi ora de finalizare a concursului.

Durata probei scrise este de 2 ore și jumătate în cazul specializărilor Medicină, Stomatologie şi Farmacie, 2 ore pentru admiterea la specializările Asistenţă Medicală Generală şi Moașe, și, respectiv, 1 oră şi jumătate pentru celelalte specializări din cadrul FMAM.

La sfârşitul probei scrise, candidaţii predau chestionarul de concurs coordonatorului de sală şi semnează în tabelul de predare al acestuia. Caietul cu întrebări rămâne în posesia candidatului, cu excepţia celor care, indiferent din ce motiv, părăsesc sala înainte de finalizarea probei scrise

Corectarea întrebărilor grilă de concurs

Corectarea chestionarelor de concurs se realizează imediat după finalizarea probei scrise, în sala de concurs, în prezenţa candidatului şi a unui martor (din rândul candidaţilor care semnează pe chestionar alături de candidat) prin citire computerizată (scanare) sau prin corectură manuală, în cazul imposibilităţii realizării corecturii electronice urmând, ulterior, reverificarea tot prin citire computerizată a rezultatelor. Pe durata corectării lucrărilor, candidaţii rămân pe locurile stabilite la intrarea în sală.

În urma reverificării, punctajele comunicate în sală pot suferi modificări.

Nota minimă de admitere nu poate fi mai mică de 5 (cinci) sau decât un număr minim de puncte echivalent.

Rezultatele concursului de admitere se fac publice prin afișare la sediul fiecărei facultăți și/sau pe site-ul universității.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si