Autoritățile din Brașov se apropie cu pași repezi de inaugurarea primului aeroport din România care a fost ridicat de la zero în ultimii 50 de ani. Miercuri, a fost semnat contractul pentru realizarea turnului virtual, iar valoarea totală a proiectului este de peste 78 de milioane de lei, scrie Brasov.net.

Citeste si: VIDEO- Haos pe Aeroportul Otopeni! Cozi lungi, zeci de minute pierdute pentru formalități și nervi

Suntem într-un terminal care este finalizat. Avem unul dintre cele mai moderne terminale din România, al treilea ca și dimensiune după aeroportul din Otopeni și aeroportul din Cluj. Sperăm să ajungem la un număr mare de pasageri în așa fel încât să ajungem în primele trei aeroporturi pe viitor, în România”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Primul turn virtual de control din România

La Aeroportul din Brașov, care va fi al treilea ca mărime din România, turnul de control clasic va fi înlocuit de cea mai nouă și eficientă soluție apărută în ultimii ani în lume: un ansamblu format din camere video de înaltă definiție, sisteme de comunicații și de radionavigație, senzori, stație meteo și un centru de dirijare a zborurilor, echipat cu o aplicație software extrem de performantă, care să permită dirijarea zborurilor de la distanță.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Operarea de la distanță se va face de către ROMATSA, din Arad, localitate destinată să acomodeze în viitor dirijarea zborurilor și pentru alte aeroporturi. Turnul virtual de control asigură performanțe superioare în comparație cu cel clasic, la costuri operaționale semnificativ mai mici.

Turnul virtual va fi operat de la Arad și este o premieră pentru România.

Turnul virtual va fi operat de la Arad și este o premieră pentru România. De construirea sistemului se va ocupa o asociere de nouă firme, iar durata de proiectare și execuție este de 14 luni.

Aceste lucrări s-ar putea finaliza înainte de termen, astfel că la finalul anului 2022 ar putea să aibă loc primele zboruri de pe noul aeroport.

Miercuri, 29 decembrie 2021, UTI Construction and Facility Management și Bog’Art au semnat cu Consiliul Județean Brașov contractul pentru realizarea primului turn virtual de control implementat pentru un aeroport din România. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si