Consiliul de Administraţie al BNR s-a întrunit, miercuri 15 ianuarie, pentru prima şedinţă de politică monetară din 2025. BNR nu a umblat nici azi la dobânzi, după ce în anul 2024 au fost operate doar două reduceri ale dobânzii-cheie, până la 6,5%, de la 7% în anul 2023.

Citește și: VIDEO Anunțul momentului de la Guvern despre salarii și pensii. Premierul Marcel Ciolacu, noi promisiuni legate de banii românilor în 2025

Banca Națională a României a menținut neschimbată rata cheie la prima ședință de politică monetară din acest an, în acord cu așteptările economiștilor și în condițiile menținerii riscurilor inflaționiste și a incertitudinilor fiscale.

Unii analiști financiari consoderau că scăderea dobânzilor era imperios necesară pentru relansarea creditării şi stimularea economiei care a încetinit puternic.

Cu toate acestea, majoritatea experților spuneau că banca centrală va menţine astăzi rata-cheie la 6,5%.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Presupusa amantă a lui David Beckham face din nou declaraţii, după 20 de ani: Am fost foarte apropiați- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

BNR ar putea continua să reducă dobânda-cheie în 2025, însă probabil de-abia din a doua jumătate a anului, şi nu foarte mult, de teama inflaţiei şi a fiscalităţii.

Anunțul oficial făcut azi de BNR

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 15 ianuarie 2025, a hotărât următoarele:

- menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an;
- menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an și a ratei dobânzii la

facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an;
- menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.  

"Rata anuală a inflației a crescut în ultimele trei luni ale anului 2024 mai mult decât s-a anticipat, urcând în decembrie la 5,14 la sută, de la 4,62 la sută în septembrie", au transmis experții BNR.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău, greșeala care i-a afectat vacanța! Ce a pățit artista în Arabia Saudită- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum a apărut drapelul de luptă al rușilor în Ucraina la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă steagul controversat- antena3.ro

Avansul față de finele trimestrului III a fost antrenat în principal de scumpirea combustibililor- prioritar ca efect al aprecierii semnificative a dolarului SUA pe piața financiară internațională-, și într-o mică măsură de noile majorări consemnate de prețurile alimentelor, pe fondul secetei severe din vara anului 2024 și al măririi cotațiilor unor mărfuri.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) a crescut în decembrie la 5,5 la sută, de la 4,8 la sută în septembrie 2024.

Rata medie anuală a inflației IPC s‑a redus însă la 5,6 la sută în decembrie, de la 6,1 la sută în septembrie 2024.

La rândul ei, rata medie anuală a inflației calculată pe baza IAPC a scăzut în decembrie 2024 la 5,8 la sută, de la 6,4 la sută în septembrie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si