Ajunul Bobotezei 2023. Ziua înainte de Bobotează (Botezul Domnului), cunoscută ca ajunul Bobotezei, se serbează prin post negru. Este ziua în care se deschid cerurile și, totodată, ziua în care în casele oamenilor vine preotul cu apă sfințită și busuioc.

Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”.

De obicei, în această perioadă în țara noastră este foarte frig, de unde și expresia “gerul Bobotezei”.

În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.

Tradiții și obiceiuri în Ajunul Bobotezei 2023

Potrivit tradiției, ajunul Bobotezei este ziua în care preoții merg din casă în casă pentru a binecuvânta și a stropi cu agheasmă. Tradiția mai spune că fetele nemăritate trebuie să ia o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care preotul stropește și să o pună sub pernă, pentru a-și visa ursitul.

O tradiție veche spune că fetele tinere și femeile necăsătorite puneau busuioc la streașina casei, iar dacă a doua zi îl găseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat.

În ajunul Bobotezei se pregăteşte o masă asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului.

În funcție de zona țării, de Bobotează, tradițiile spun că e bine să faci anumite lucruri, care vor aduce noroc, sănătate sau belsug în anul care abia a început.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri, la nivel național, este cel al aruncatului unei cruci de către preot în apa sfințită.

Cu ocazia Bobotezei sunt sfințite toate apele, iar bărbatul ce reușește să ajungă primul la respectiva cruce va avea noroc pe tot parcusul anului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

De asemenea, cei ce se vor stropi sau scufunda în apele sfințite vor fi feriți de rele și sănătoși. În schimb, nu e bine să speli rufe sau să te speli pe cap, spunându-se în folclor că aduce murdările apelor.

Credicioșii primesc sticle cu aghiasmă, iar aceasta este păstrată pentru leacuri, având proprietăți tămăduitoare, dar și protectoare pentru gospodăriile lor. Se spune că în momentul în care apele sunt sfințite, diavolii vor ieși din ascunzișuri și vor fugi.

În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile, scrie traditii-superstitii.ro.

Se crede, conform spuselor populare că, la Bobotează, când preotul moaie crucea în apă, toți dracii ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor.

Nimeni nu-i vede, în afară de lupi, care se iau după ei și unde-i prind acolo îi sfâșie. Din această cauză, există și superstiția conform căreia nu ai voie să lași rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.

Ce sfinți sunt pomeniți în ajunul Bobotezei 2023

Sfânta Sinclitichia;

Sfântul Cuvios Grigorie din Acrita;

Sfântul Cuvios Fostirie;

Sfântul Mucenic Sais;

Sfântul Mucenic Teoid;

Sfânta Cuvioasă Domnina;

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Sfânta Cuvioasă Tatiana;

Sfântul Cuvios Mucenic Romano din Carpensia.

Ce nu este bine să faci pe 6 ianuarie?

Nu se spală cămășile două săptămâni deoarece apele sunt încă sfințite.

În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește.

Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul” se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.

Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.

Citește și: Boboteaza, zi liberă pe 6 ianuarie 2023?

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si