Sfântul Andrei este prăznuit de creștinii ortodocși pe data de 30 noiembrie. Cu această sărbătoare sunt asociate o mulțime de obiceiuri care încep încă din ajunul Sf. Andrei.
Mulți dintre români se întreabă de ce se pune, de fapt, busuioc sub pernă sau grâu la încolțit în ajunul Sf. Andrei.
Sărbătoarea Sfântului Andrei este una plină de tradiții și superstiții, iar multe dintre acestea se mai respectă ți în zilele noastre.
Un alt obicei străvechi care este asociat cu sărbătoarea din 30 noiembrie este cea legată de punerea grâului la încolțit.
În acest articol vă vom prezenta mai multe obiceiuri și superstiții despre care trebuie să știi, ca să îți meargă bine în anul ce urmează!
Cine trebuie să își pună busuioc sub pernă în ajunul Sf. Andrei 2022?
În noaptea de Sfântul Andrei, fetele nemăritate obișnuiesc să-ți pună busuioc sub pernă pentru a-și vedea ursitul.
. Această plantă este asociată cu mai multe aspecte legate de religia creștin-ortodoxă, dar și cu multe ritualuri transmise din generație în generație, în popor.
În tradiția populară se crede că noaptea Sfântului Andrei este una cu adevărat magică și încărcată de energie. Se mai spune că în această noapte se ridică vălul dintre lumi și încep să umble strigoii. Fetele care sunt nemăritate pot să afle cine le este ursitul dacă își pun busuioc sub pernă în noaptea de Sf.
Unele fete puneau un fir de busuioc sub pernă ca să îl vizeze, altele mergeau noaptea spre un gard cu ochii închiși, apoi numărau nouă pari și îl legau cu ață pe ultimul. Dacă era un par neted, bărbatul lor avea să fie unul tânăr. Dacă era un par cu cioturi, se vor căsători cu un mire bătrân.
Însă, noaptea Sfântului Andrei nu este singurul moment din an în care tinerele nemăritate pun un fir de busuioc sub pernă ca să afle ce bărbat le este predestinat.
Același obicei se respectă și pe parcursul anului și în noaptea de Bobotează, precum și în noaptea de Sânziene. Boboteaza este o sărbătoare ce se ține de fiecare dată pe 6 ianuarie, în timp ce Sânzienele este o sărbătoare notată în calendarul creștin ortodox în data de 24 iunie.
Și în aceste zile, fetele necăsătorite apelează la acest ritual magic, transmis din bătrâni, ca să afle cine le este, de fapt, bărbatul ursit de soartă.
În unele zone ale țării noastre se foloseşte metoda „făcutului cu ulcica” pentru a-și afla ursitul: singura în fata sobei, fata întoarce un vas nou de lut pe fundul căruia lasă să ardă 3 cărbuni. Rostind o incantaţie ea roteşte uşor vasul şi atrage atenţia celui iubit.
Un alt obicei pentru a ghici viitorul consta în a privi un pahar cu apa neîncepută în care aruncă o verighetă sfinţită de preot în mijlocul căruia apare chipul ursitului.
Tot pentru aflarea viitorului o fată dezbrăcată se aşează între două oglinzi cu o lumânare în fiecare mână şi priveşte intens în oglinda din faţă.
Se spune că în oglinda din spate i se reflecta scene din viitor şi imaginea viitorului soţ.
Mai mult, fată de măritat prepara o “Turtuca de Andrei“, turtita subţire din faină de grâu, foarte sărată, coapta pe plita sobei şi o mânca înainte de culcare. Băiatul care venea în vis să-i aducă apa ca să-şi potolească setea urma să o ceară de nevastă în cursul anului.
Tot pentru aflarea ursitului, după reţeta clasică, se prepară colţunaşi umpluţi cu bileţele pe care se scrie, în prealabil, numele mai multor băieţi! Pune colţunaşii la fiert, iar când se ridică primul la suprafaţa apei scoate-l şi rupe-l ca să afli cine îţi este ursitul.
De ce se pune grâu la încolțit în noaptea de Sfântul Andrei?
În fiecare an, în ajunul sărbătorii de Sfântul Andrei, în prima oră din data de 30 noiembrie, se pune grâul la încolțit. Poți să iei semințe să le pui în apă, iar a doua zi să le plantezi într-un ghiveci. Dacă nu ai pământ, poți să folosești un burete îmbibat cu apă sau o vată cu apă. În noaptea de Anul Nou, este bine să se privească grâul crescut.
Se crede că cel al cărui grâu este frumos şi înalt, va avea un an bun cu belșug şi sănătate.
De asemenea, dacă în noaptea Sfântului Andrei este senin şi cald, atunci vom avea o iarnă blândă, iar dacă este ger, vom avea o iarnă grea.
Mai mult, grâul pus la încolțit prevestește și cât de bogată va fi recolta anului care urmează. Astfel, dacă veți avea un grâu bogat veți avea și un pământ rodnic și o recoltă generoasă în anul ce urmează, însă un grâu scurt și uscat prevestește un an sărac în recolte.
Un altă tradiție legată de grâu spune că fetele care vor să afle cu cine se vor mărita trebuie să pună 41 de boabe de grâu sub pernă, iar acela care le va fura grâul le va fi soț.