Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor putea beneficia de o indemnizație de șomaj mai mare, potrivit unei legi adoptate de Parlamentul în 7 septembrie și promulgate astăzi de președintele României.

Citeste si: Mamele din România primesc 2.000 de lei de la stat. Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților în această lună precede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, de la 75% din

valoarea indicatorului social de referinţă, la 100% din acesta.

Cu cât crește efectiv ajutorul de șomaj

Legea promulgată azi de președintele Iohannis modifică articolul 39 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

„  Cuantumul indemnizaţiei de şomaj (…) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an", se precizează în proiectul de lege.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si:  Guvernul discută azi măsurile prin care românii vor face economie de energie

Din martie 2022 valoarea ISR a crescut de la 500 de lei la 525,5 lei. Practic indemnizația de șomaj se va majora de la suma de 394 de lei lunar la 525 lei, mult sub salariul minim pe economie (peste 1500 lei net în prezent). 

La votul din Camera Deputaților din 7 septembrie s-au înregistrat 267 voturi „pentru”, 11 „contra” şi o abţinere. Camera Deputaţilor a fost for decizional la acest proiect. 

Indicatorul Social de Referință se va modifica din nou în martie 2023

Toate beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) au crescut de la 1 martie 2022, ca urmare a majorării cu 5,1% a acestui indicator.

Potrivit Legii nr.225/2021, începând cu anul 2022, ISR se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică (INS).

Citeste si: Salarii mai mari pentru aleșii locali! Cât va încasa un primar pe lună

Acest indicator stă la baza stabilirii cuantumurilor prestațiilor de șomaj și al unor măsuri active, precum și al beneficiilor de asistență socială.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si