Albirea dentară - Recomandări de care să ții cont

Simona Costache, miercuri 11 septembrie 2024 , 17:32

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Fiecare persoană își dorește o dantură impecabilă, pe care zâmbetul să o pună în valoare. Însă, zi de zi suntem expuși multor factori ce fac dificilă păstrarea albului natural al dinților. Îți punem la dispoziție recomandări de care să ții cont în legătură cu albirea dentară.

Proceduri de albire dentară

Albirea dentară se efectuează în mod profesionist doar în cabinetele stomatologice. Atunci când este realizată de un medic, cu aparaturi speciale, sănătatea danturii nu este pusă în pericol. Există câteva tehnici de albire, iar medicul ți-o poate recomanda pe cea mai potrivită pentru tine, ținând cont de particularitățile danturii tale.

Procedurile de albire dentara care se realizează strict sub coordonare medicală sunt:

  • albirea dentară cu laser - pentru această procedură se ține cont de stilul de viață pe care îl are pacientul, iar rezultatele se observă pe o durată cuprinsă între 12 și 24 de luni;
  • albirea dentară cu AirFlow - este o metodă comună ce presupune utilizarea unui jet de apă ce conține particule ușor abrazive pentru a curăța în profunzime suprafața dinților și spațiile dintre ei. Prin această metodă se elimină și tartrul, care este unul dintre factorii ce duc la colorarea dinților;
  • albirea dentară cu lampă UV - această procedură este adecvată persoanelor care au dantura sănătoasă și implică utilizarea unui gel special care se aplică în decursul a mai multe ședințe.

Când se poate face albirea dentară?

Opțiunea de a efectua albirea dentară este pur personală. Colorarea dinților le poate crea disconfort vizual persoanelor în cauză, iar stima de sine scade, motiv pentru care doresc albirea dinților. Medicul stomatolog poate recomanda albirea dentară și în situații în care apare halitoza sau dacă se ivesc alte probleme la nivelul dinților.

În ce situații este contraindicată?

Deși procedurile de albire dentară în mod profesionist se efectuează cu ușurință și au grad înalt de eficientă, există și situații în care sunt contraindicate de medicul stomatolog, de exemplu:

  • minorilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează;
  • dacă există implanturi dentare;
  • în cazul în care sunt diagnosticate afecțiuni hematologice sau parodontale;
  • atunci când smalțul dinților este sensibil și nu prezintă rezistență;
  • dacă pacientul se confruntă cu alergii;
  • dacă pacientul este minor.

Recomandări pentru menținerea danturii albe

Este o provocare să îți menții dinții cât mai albi, dar există unele lucruri pe care le poți face pentru a crește șansele:

Acordă atenție alimentației

Se recomandă să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată, care să îți ofere aportul necesar de vitamine și minerale ce contribuie la sănătatea dentară. Unele alimente trebuie evitate, deoarece pătează dinții, cum sunt unele fructe și legume cu pigment puternic, precum afinele și morcovii, dar și băuturi, de exemplu, vinul roșu, cafeaua, unele sucuri. În cazul în care nu le poți exclude din alimentație, se recomandă să le consumi cu paiul, pentru a reduce contactul pigmenților respectivi cu dantura.

Respectă regulile de igienă orală

Este important să îți cureți dantura de trei ori pe zi, după fiecare masă, folosind o pastă de dinți și o periuță care să corespundă necesităților tale. Se recomandă și utilizarea aței dentare și a apei de gură.

Stomatologul îți poate recomanda produse de igienă care conțin și ingrediente cu efect de albire și îți va oferi sfaturi prețioase despre cum trebuie utilizate pentru a nu îți afecta sănătatea orală.

Adoptă obiceiuri sănătoase

Unul dintre acestea reprezintă renunțarea la fumat, deoarece tutunul favorizează depunerile de tartru, apariția halitozei, a cariilor și contribuie la îngălbenirea danturii.

Un alt obicei sănătos pe care ți-l recomandăm să îl adopți este să mergi regulat la controale dentare de rutină.

Consultul medicului este esențial atunci când îți dorești să îți albești dinții în mod profesionist. Numai stomatologul este cel în măsură să decidă dacă îți este recomandată, iar dacă da, îți va recomanda o procedură adecvată danturii tale.

Sursă de informare:

  1. D’Amico, Cesare. “Dental Whitening Gels: Strengths and Weaknesses of an Increasingly Used Method.” MDPI, Multidisciplinary Digital Publishing Institute, 4 July 2019, www.mdpi.com/2310-2861/5/3/35, accesat la data de 15 noiembrie 2022.

Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Breaking News | Incendiu în Parlamentul României. Un individ a aruncat cu benzină. 300... Breaking News | Incendiu în Parlamentul României. Un individ a aruncat cu benzină. 300 de persoane au fost evacuate
spotmedia.ro
Rușii sunt rugați să ajute și în pauzele de muncă la creșterea natalității Rușii sunt rugați să ajute și în pauzele de muncă la creșterea natalității
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si