Alegeri prezidențiale turul 2. Actele de care ai nevoie pentru a vota
Alegeri prezidențiale turul 2. Cetățenii români care au domiciliul sau reședința în România și care în ziua votării se află în țară pot vota la secțiile de votare organizate în România, cu un act de identitate valabil.
Author: Raluca Ionita sâmbătă 16 noiembrie 2019 , 14:41
Votul se exercită pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar este folosit doar în cazul cetățenilor români care votează în străinătate ori de către cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Alegeri prezidențiale 2019 turul 2. Unde se votează
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul
diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Alegătorul votează la una dintre următoarele secții de votare:
- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;
- în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
- în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea;
- în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot;
- în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate, după programul de mai sus.
Persoanele care sunt netransportabile din motive medicale vor face o cerere specială în urma căreia o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral se va deplasa cu o urnă specială, mobilă.