Alerta de capuse in Bucuresti. Din ce in ce mai multi romani ajung la spital cu probleme
Zeci de pacienti iau cu asalt Institutul Matei Bals, fiind intepati de capuse. Medicii spun ca zilnic au cel putin 50 de pacienti muscati de aceste insecte.
Muscaturile de capuse sunt, de obicei, nedureroase, dar unele persoane pot observa roseata locala, mancarime, arsura si rareori durere intensa inainte sau dupa ce cade capusa. Masurile de protectie sunt cele mai importante. Specialistii le recomanda celor care merg in parcuri sau paduri sa poarte pantaloni lungi si sosete de culoare deschisa si, pe cat posibil, sa foloseasca substante de protectie impotriva insectelor.
Preventia se bazeaza pe controlul populatiei de capuse si pe masuri protective individuale:
Cum se depisteaza si cum se indeparteaza capusele
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Dupa ce ati desfasurat activitati in aer liber in zonele in care pot trai capuse, verificati prezenta capuselor pe hainele si corpul dumneavoastra, acordand o atentie deosebita axilelor, zonei inghinale, picioarelor, ombilicului, gatului si capului.
La copii, capusele sunt adesea gasite pe cap, la nivelul liniei parului. Deoarece capusele sunt foarte mici, pot fi usor trecute cu vederea.
Muscatura de capusa arata de obicei ca un mic pistrui inchis la culoare, cu o crusta ce nu poate fi indepartata de pe piele.
De obicei, nu doare. Totusi, capusa ar trebui sa fie indepartata cat mai curand posibil pentru a minimiza riscul de infectie.
– Utilizati o penseta cu varf fin sau instrumente de indepartare a capusei pentru a o apuca cat mai apoape posibil de suprafata tegumentului. Trageti-o usor in sus, constant, fara sa o rasuciti si evitati sa strangeti corpul capusei sau sa lasati parti din gura acesteia in plaga. Nu stangeti corpul capusei si nu aplicati caldura sau orice substanta peste aceasta, deoarece acest lucru poate cauza golirea continutului stomacului acesteia in plaga, ceea ce poate provoca infectii.
– Folosind inca penseta, inveliti capusa in hartie igienica, aruncati-o in toaleta si trageti apa.
– Dupa aceea, spalati plaga cu apa calda si sapun si aplicati un antiseptic, cum ar fi alcoolul sau tinctura de iod, in acea zona.
O mica parte din gura capusei poate ramane in rana. Acest lucru nu este periculos si va disparea dupa cateva zile impreuna cu rana.
Cu toate acestea, daca leziunea nu incepe sa se vindece dupa cateva zile, ar trebui sa consultati un medic, deoarece acest lucru poate indica o infectie (rar).
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Daca nu reusiti sa indepartati capusa, adresati-va medicului.