In articol:
- Alice Munro s-a remarcat prin povestiri și proza scurtă
- Omagiată de premierul Canadei
- Ultima carte a lui Alice Munro: "Dear Life”
Alice Munro, autoarea canadiană care a fost apreciată în întreaga lume ca un maestru al nuvelei, a murit la vârsta de 92 de ani.
Alice Munro a fost una dintre puținele femei care au câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, potrivit CBC.ca. Acordarea premiului Nobel a avut loc în urmă cu 11 ani, în 2013.
Editorul lui Alice Munro a spus că femeia a murit în casa ei din Port Hope, Ontario, luni seară.
"Alice Munro este o comoară națională – o scriitoare de o enormă profunzime, empatie și umanitate a cărei opera este citită, admirată și prețuită de cititorii din Canada și din întreaga lume”, se arată într-o declarație a editorului din Canada.
"Scrierile lui Alice au inspirat nenumărați autori, iar opera ei lasă o amprentă de neșters pe peisajul nostru literar”, a completat Kristin Cochrane.
Alice Munro s-a remarcat prin povestiri și proza scurtă
Alice Munro a publicat mai mult de 12 colecții de proză scurtă apreciate de-a lungul carierei sale, îmbinând perfect oameni obișnuiți cu teme extraordinare- femeie, neliniște, îmbătrânire- pentru a dezvolta personaje complexe cu nuanța, profunzimea și claritatea pe care majoritatea scriitorilor le pot găsi doar în limitele mai largi ale un roman.
La momentul decernării Premiului Nobel pentru Literatură în 2013, Academia Suedeză a descris-o pe Munro drept „maestru al nuvelei contemporane”, afirmând ceea ce colegii, criticii și cititorii ei au proclamat ani de zile.
Numită cândva "Cehov canadian" de Cynthia Ozick, Munro a creat o operă bazată pe forme şi subiecte ignorate în mod tradiţional de curentul literar dominant.
Omagiată de premierul Canadei
Alice Munro a fost una dintre cele mai mari povestitoare din lume, spune premierul Canadei Justin Trudeau.
"Poveștile ei scurte despre viață, prietenie și legături umane au lăsat o amprentă de neșters asupra cititorilor. O canadiană mândră, ea lasă în urmă o moștenire remarcabilă", se arată într-o declarație a premierului.
„În numele Guvernului Canadei, aduc condoleanțe familiei, prietenilor și multor fani ai doamnei Munro. Creativitatea, compasiunea și darul ei pentru scris vor rămâne o inspirație pentru generații”, a mai spus Trudeau.
Născută în 1931 într-o familie de fermieri de vulpi şi păsări de curte care locuiau în afara oraşului Wingham, Ontario, şi care se luptau să supravieţuiască în timpul Marii Crize, Munro a mers la universitate cu o bursă şi a studiat timp de doi ani înainte de a se muta la Vancouver împreună cu primul ei soţ, James Munro, în 1951, potrivit News.ro.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Descriindu-se ca fiind o "gospodină de categoria B-minus" în această perioadă- trebuia să îi ceară soţului ei bani pentru a cumpăra alimente- Munro a început să scrie atunci când fiicele ei dormeau, păstrând piesele scurte, deoarece era prea greu să se concentreze pentru perioade lungi de timp. ("Eram mare amatoare de sieste", a declarat ea pentru The Observer în 2005).
Ultima carte a lui Alice Munro: "Dear Life”
Operaţia pe cord deschis din 2001 a adus cu sine o percepţie sporită a propriei sale mortalităţi, iar Munro a scris tot mai mult în jurul bolii şi al memoriei.
O povestire despre un personaj diagnosticat cu cancer publicată în The New Yorker în 2008, „Free Radicals”, a fost urmată un an mai târziu de recunoaşterea faptului că şi ea a avut cancer.
O ultimă colecţie de povestiri, „Dear Life” din 2012, a inclus patru piese autobiografice pe care autoarea le-a numit "primele şi ultimele- şi cele mai apropiate- lucruri pe care le am de spus despre propria mea viaţă".