Scumpiri pe bandă rulantă în România. Alimentele se scumpesc cu 25%
Un nou val de scumpiri peste România. Prețul la alimente crește cu aproape 25%.
Vești extrem de proaste pentru români. Urmează o perioadă de scumpiri. Prețurile alimentelor cresc cu 23% în acest an, iar acest lucru vine odată cu costurile ridicate ale combustibililor, electricității și îngrășămintelor, potrivit experților unei companii specializate în riscuri.
Citește si: O parcare, 2 prețuri. 17 sau 96 de lei
Oamenii se așteaptă la ce e mai rău. Autoritățile anunță o nouă perioadă de scumpiri.
În țara noastră au loc cele mai mari scumpiri din până acum. Scumpirile s-au înregistrat la cartofi, prețul fiind de aproape 50%, dar şi la făină şi mălai, un preț crescut de peste 30%. Avertismentul cu privire la aceste scumpiri vine de la experții unei companii specializate în calcul de risc. Ei afirmă că până la sfârșitul anului 2022 prețurile alimentelor vor mai crește cu încă 23% la sută, asta fiind pe fondul majorării generale a costurilor la gaze, combustibil, dar și electricitate.
Specialiștii au transmis că producătorii alimentelor au transferat în prețurile finale mai puțin de jumătate din totalul prețurilor pe care le-au înregistrat cu costurile de producție.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În luna mai 2022, inflația era de 14,5%, iar în luna iunie inflația era de 15,1%, aceasta se află acum la puțin peste 80% din creșterile de prețuri. Așadar, există un potențial major de creșteri.
În prezent, un kilogram de roșii costă 6 lei, iar odată cu creșterea de 23%, kilogramul de roșii va costa 7,40 de lei. Un alt exemplu vine și în cazul ardeilor, care acum costă 8 lei kilogramul, iar după scumpire va costa 9,80 de lei.
Citește si: Biletele de avion se scumpesc. Ce trebuie să afle călătorii
În țara noastră, azi- 19 iulie 2022, prețul benzinei și al motorinei este mai mic. Carburanții standard se comercializează astăzi în țara noastră cu prețuri cuprinse între 8.51 lei/l și 9.30 lei/l. Prețurile din stațiile de carburanți din București și din restul țară astăzi pot fi verificate online de către șoferi pe Monitorul Prețurilor.
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Conform oficialilor, gazele sunt mai scumpe cu aproape 90%, având în vedere prețul cu 89,5% în luna iunie a acestui an față de luna iunie a anului 2021, arată datele publicate marți, 19 iulie 2022, de către Institutul Național de Statistică (INS).
Pe următorul loc după gaze în topul scumpirilor nealimentare sunt combustibilii, cu un avans al preţurilor de 41% în iunie 2022 faţă de aceeaşi perioadă a lanului 2021, iar energia electrică s-a scumpit cu 17%.