Rata anuală a inflaţiei a crescut constant în ultimul an, de la 2,1% în noiembrie 2020, la 3% în ianuarie 2021, 5% în iulie 2021 şi 7,9% în octombrie, informează Ziarul Financiar. Dacă nu se vor găsi soluţii care să ducă la o scădere a preţurilor la energie, inflaţia va creşte, a declarat, luni, fostul premier Florin Cîţu. 

Citeste si: Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie 2022. Anunț pentru toți șoferii din România

Ce alimente s-au scumpit cel mai mult

În cazul scumpirilor la alimente, în topul creşterilor a fost uleiul, cu un avans de 28% față de anul anterior, urmat de cartofi, cu 22%, mălai, 12%, zahăr, 10%. 

Citeste si: De ce l-a chemat premierul Ciucă la Guvern pe șeful BNR, Mugur Isărescu

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cele mai mari creşteri de preţ pe zona de mărfuri, faţă de noiembrie 2020, au fost la gaze naturale, cu un plus de aproape de 50%, combustibili, 25%, în timp ce energia termică s-a scumpit cu 10% şi energia electrică cu 8%.

Faţă de luna octombrie 2021, în noiembrie preţurile de consum au fost neschimbate. Mărfurile s-au scumpit cu 0,7%, serviciile cu 0,2%, iar mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,5%

[Sursa foto: PixaBay]

Fostul premier, Florin Cîțu: Dinamica inflaţiei este în teritoriul BNR

Inflaţia este în "teritoriul" Băncii Naţionale a României (BNR), care se uită foarte atent la evoluţia acesteia, şi dacă ar fi văzut o problemă, ar fi luat decizii "mai demult", a declarat, luni, șeful PNL și preşedinte al Senatului, Florin Cîţu.

Fostl premier şi-a exprimat încrederea în BNR, menţionând că "merge" în continuare pe măsurile pe care aceasta le ia în privinţa inflaţiei, care este "doar tranzitorie".

Citeste si: Preţ carne porc Crăciun 2021: Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar

"Am încredere în Banca Naţională a României când spune că această creştere a inflaţiei este una tranzitorie, pentru că dacă ar fi fost ceva permanent, sunt sigur că Banca Centrală ar fi luat decizii mai demult. Inflaţia sau dinamica inflaţiei este în teritoriul BNR, eu am încredere că Banca Naţională se uită foarte atent la evoluţia inflaţiei şi dacă ar fi văzut o problemă ca rata inflaţiei să fie permanentă, ar fi luat măsurile necesare pentru ca această rată a inflaţiei să scadă. Având în vedere că măsurile pe care le-au luat au dus la această rată a inflaţiei, eu merg în continuare pe ceea ce spune Banca Naţională, că este doar tranzitorie", a declarat Florin Cîțu, potrivit Agerpres.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si