Legea amânării plății chiriei a fost promulgată. Ce criterii trebuie să îndeplinească locatarii
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență.
Astfel, potrivit legii promulgate miercuri, „locatarii- operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat- a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe”.
Citeste si: Bacalaureat 2020. Reguli noi pentru elevi și profesori. Cum se vor susține examenele
Chiriașii pot beneficia de amânarea plății chiriei pe întreaga perioadă pe care s-a degociat scădere acontravalorii, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
Locatarii pot beneficia de amânarea la plata chiriei dacă pun la dispoziția organului fiscal teritorial competent orice act care să ateste imposibilitatea plății chiriei în perioada specificată în actul adițional.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Pot face cerere de plată către operatorul fiscal teritorial competent, locatorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) chiria lunară specificată în actul adițional dintre locator și locatar specificat la art. 1 alin. (3) lit. b) este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020.
Citeste si: Ministrul Agriculturii anunță majorarea salariului net și până la 50 de hectare pentru tinerii fermieri
b) valoarea maximă a chiriei lunare din actul adițional este de maximum 10.000 RON pentru operatorii economici pentru fiecare locație și maximum 2.000 RON pentru persoane fizice pentru o singură locație”, se mai arată în lege.