Se mai poate cere amânarea ratelor la credite. Cât timp mai au românii la dispoziție
Potrivit unui act normativ oficializat luna trecută, românii și companiile mai pot cere amânarea ratelor până pe data de 15 iunie.
Cei care doresc amânarea ratelor la credite mai au la dispoziție o săptămână pentru a depune cererea, potrivit OUG nr. 70/2020, publicată în 14 mai în Monitorul Oficial.
Citeste si: Avertismentul OMS. Pandemia nu a trecut. Record de noi cazuri în întreaga lume
Amânarea ratelor presupune scutirea datornicilor care îndeplinesc anumite condiții de plata imediată a datoriilor bancare. E vorba atât de ceea ce privește principalul, cât și de dobânzi și comisioane.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Amânarea poate fi obținută pentru cel mult nouă luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. În același timp, cei care vor să profite de prevederile OUG 37/2020 trebuie să ia în calcul faptul că există și anumite dezavantaje. Unul dintre ele este capitalizarea dobânzilor pentru toate tipurile de credite în afară de cele imobiliare.
Citeste si: Cum va arăta anul școlar 2020-2021? Noile măsuri promovate de ministerul Educației
Potrivit unor studii efectuate, românii plătesc aproximativ de două ori mai mult din venituri decât un francez, italian sau spaniol și de trei ori mai mult decât un neamț.
Citeste si: Moţiunile simple împotriva miniştrilor Violeta Alexandru şi Ion Ştefan, dezbătute marţi în Parlament
„Ponderea datoriilor gospodăriilor în PIB este în regulă, sub 20%, dar ponderea datoriilor în venitul disponibil este deja la media europeană, pentru că venitul este mic.
Dacă mergem la serviciul datoriei în venitul disponibil, deja situația este total invers. Gospodăriile din România stau cel mai prost în context european (cu 20% – n.r.)”, a arătat Valentin Lazea, economistul șef al BNR, la un seminar privind modelul de afaceri al băncilor organizat de Finanțiștii la Banca Națională a României.