Ambasadorul Rusiei la București a fost convocat la MAE referitor la stingerea din viață a opozantului rus Aleksei Navalnîi
Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a cerut miercuri ca ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, să fie convocat la sediul MAE, cu privire la moartea subită a opozantului rus, Aleksei Navalnîi.
"Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităţilor ruse", arată comunicatul de presă.
Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la MAE cu privire la decesul lui Alexei Navalnîi.
Ce a transmis Ministerul Afacerilor Externe?
"Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităţilor ruse.
A evidenţiat nevoia unei investigaţii transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanţele în care s-a produs decesul. A menţionat obligaţia morală a autorităţilor ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsufleţit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia", potrivit MAE.
„Convocarea ambasadorului rus reflectă poziţia consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive şi sistematice ale drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în Federaţia Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federaţia Rusă a angajamentelor asumate la nivel internaţional în acest domeniu", arată sursa citată anterior.
Aleksei Navalnîi a fost declarat mort în închisoarea din interiorul Cercului Arctic
Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, un critic dur al Kremlinului a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat.
Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi a încetat din viață. Anunțul a fost făcut vineri de serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, acolo unde Navalnîi își ispășea pedeapsa de 19 ani de închisoare pentru infracțiuni de natură politică.
Politicianul rus s-ar fi simțit rău după o plimbare, iar în cele din urmă și-a pierdut cunoștința.
Medicii nu au mai putut să-l salveze, așadar au constatat decesul. Potrivit Serviciului Federal Penitenciar, cauzele decesului sunt în curs de stabilire, informează Sky News.
„La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul A A A Navalny s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență.
Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive. Medicii medicali de urgență au confirmat decesul deținutului ”, se arată într-un comunicat.
La sfârșitul anului trecut, Alexei Navalnîi a fost mutat în „Lupul polar”, o închisoare considerată dură de lângă Cercul Arctic. Purtătoarea de cuvânt Kira Yarmysh a declarat în luna decembrie 2023 că Navalnîi fusese localizat în colonia penală IK-3 din Kharp, în regiunea Iamalia-Neneția, la aproximativ 1.900
km nord-est de Moscov.
Ce spunea Alexei Navalnîi despre condițiile din închisoare?
După ce ar fi stat în carantină a urmat și momentul în care politicianul a trebuit să fie mutat în celula sa. Atunci el a făcut o postare în mediul online despre condițiile pe care trebuia să le suporte. Tot acolo a postat și o fotografie cu locul unde se poate plimba.
„Încă nu a fost mai rece de -32°C. Nimic nu te înviorează ca o plimbare în Iamalia la 6:30 dimineața. Chiar și la temperatura aceasta te poți plimba mai mult de jumătate de oră doar dacă reușești să îți crești un nas nou, urechi noi și degete noi”, scris Alexei Navalnîi.
Avocatul lui Alexei Navalnîi, Leonid Soloviov nu a dorit să comenteze nimic despre această veste.
„Prin decizia familiei lui Aleksei Navalnîi, nu comentez absolut nimic.
Să ne lămurim acum. Aleksei a avut (o discuție) miercuri un avocat. Totul era în regulă atunci”, a declarat avocatul.
Acum, Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că a deschis un caz privind moartea lui Alexei Navalny în închisoare, precizează sursa menționată mai sus. Guvernele internaționale și ONG-urile spun că organul de anchetă rusesc primește ordine de la Kremlin.
Despre moartea politicianului Dmitri Muratov, editor de ziar rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace spune că ”a fost o crimă”. La 1 septembrie anul trecut, dl Muratov a fost declarat de autoritățile ruse drept "agent străin" pentru promovarea "opiniilor care vizează formarea unei atitudini negative față de politica internă și externă a Rusiei". El a candidat la funcția de primar al Moscovei în urmă cu câțiva ani, dar i s-a refuzat să mai candideze vreodată.