Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Ambulanța pentru monumente, proiectul care salvează clădirile istorice din României

Mai mulți tineri entuziaști bat țara în lung și în lat pentru a reabilita monumente de patrimoniu. Astfel, localitățile vechi capătă o nouă înfățișare, iar comunitatea vede o rază de speranță. Totul este posibil cu ajutorul Ambulanței pentru monumente, un proiect susținut chiar de Regele Charles.

Redactia Stirile Kanal D,

Ambulanța pentru monumente, proiectul care salvează clădirile istorice din României

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Suntem în localitatea Bulgăruși din județul Timiș. Aici câțiva tineri studenți la arhitectură dar și alți voluntari, lucrează de zor la capela cimitirului catolic. Ambulanța pentru Monumente al cărei principal susținător este Regele Charles, a intervenit aici pentru a salva o parte din istoria satului românesc.

Mihai Moldovan, coordonator: „De regulă comunitatea locală, beneficiarul, poate fi primăria, parohia, asigură cazarea și masa voluntarilor. Voluntari înscriși vin din toată țara, inclusiv pe plan internațional.”

600 de clădiri istorice au nevoie de reabilitare

Peste 600 de monumente istorice din România sunt pe lista clădirilor care necesită salvarea de urgență. Petruț e de meserie alpinist utilitar și de curând voluntar în acest proiect.

Citește și: VIDEO- Decorațiunile de pe clădirile unui oraș, transpuse direct pe haine

Petruț Jugănaru, voluntar: „E prima dată când particip. Am mai vrut să particip, însă nu m-am înscris la timp tura trecută. Acum am urmărit perioada de înscriere și am zis că este momentul oportun. De profesie sunt ingineri și ajut cu ce pot.”

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Și nu este singurul. În fiecare an proiectului se alătură tot mai mulți tineri.

Radu Popa, echipa Ambulanța pentru Monumente: „Punem în practică ceea ce învățăm la facultate și punem mână de la mână să salvăm patrimoniul nostru.”

Roberta Răduca, echipa Ambulanța pentru Monumente: „Sunt la a VII-a intervenție deja, încă din anul 2. Inițial, a fost mai mult ca o practică, dar acum îmi place foarte mult.”

Locuitorii din zonele unde ajung voluntarii nu pot decât să se bucure că tinerii muncesc pentru a mai salva ce se poate. În funcție de complexitatea intervenției, echipa de voluntari muncește la un singur proiect de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI