Amenzi rovinietă 2022: Noile schimbări din Codul Rutier
Șoferii care circulă pe drumurile publice fără rovinietă pot fi amendați, în funcție de tonajul autoturismului. Dacă amenda se achită în 48 de ore, persoana în cauză poate plăti la jumătate.
Amenzi rovinietă 2022. Șoferii care sunt surprinși pe camerele din trafic fără să aibă plătită rovinieta -taxa de drum cu siguranță-se vor trezi acasă sau la sediul firmei de care aparține autoturismul cu amendă. Iată care sunt sumele pentru amenzi dacă circuli fără rovinietă!
Rovinieta este taxa pe care șoferii care circulă pe drumurile din România trebuie să o plătească.
Șoferii trebuie să știe că este foarte important să păstreze chitanța primită în urma achitării Rovinietei.
Citeste si: Tot ce trebuie să știe șoferii din România. Noua lege care îi lasă fără 550 de lei dacă nu sunt atenți
Indiferent dacă o plătesc la benzinării sau online, chitanța trebuie păstrată în cazul în care sunt amendați pentru că nu au plătit Rovinieta, dar la mijloc este vorba doar despre o neînțelegere, atunci aceata poate reprezenta dovada plății.
Potrivit legislației, în cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, acesta poate primi acasă în cel mult patru luni amenda.
Important de știut este că după această perioadă, fapta se prescrie. Până în anul 2018, prescrierea se făcea la șase luni, nu în patru cum este acum.
Dacă șoferul a fost sancționat pentru că a circulat fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa. În toată această perioadă, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru că a circulat fără rovinietă.
„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, potrivit OG 15/2002.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă ar fi de maxim șase luni. Mai exact, termenul până la care fapta se prescrie: patru luni la care se adaugă termenul pe care autoritățile îl au la dispoziție să anunțe șoferul sau proprietarul autoturismului.
Rovinieta poate fi cumpărată online, urmând câțiva pași simpli. Dacă ai uitat să îți faci rovinietă și vrei să eviți cozile din benzinării iată ce ai de făcut!
Sunt două site-uri, în funcție de sistemul de operare al telefonului: https://e-rovinieta.ro/ro/ și https://www.roviniete.ro/ro/rovinieta .
Citeste si: VIDEO| Modificări în Codul Rutier. Săptămâna viitoare intră în vigoare noi sancțiuni
Aici introduci datele referitoare la autoturism și perioada de valabilitate pe care o dorești pentru rovinietă, plătești și astfel ai obținut rovinietă online fără a sta la cozi interinabile în benzinării.
Pentru a nu fi amendați, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi își pot verifica rovinieta și valabilitatea acesteia printr-o simplă accesare la Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro .
Prin modificările aduse în 2022 în Codul Rutier, șoferii agresivi în trafic vor fi sancţionaţi prin lege.
Cei care dau flash-uri şi claxonează pentru a schimba banda, pun frâne bruşte pentru a-i intimida pe cei din spate, lasă maşina să patineze la plecarea de pe loc sau derapează intenţionat cu maşina riscă să rămână o lună fără carnet şi să plătească până la 725 de lei amendă.
Totodată, circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia, ori folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație sunt câteva din situațiile de comportament agresiv în trafic, menționate în noua Ordonanță adoptată de Guvern și publicată vineri în Monitorul Oficial.
Citeste si: Gest total neașteptat făcut de Dana Roba după ce a confirmat că este într-o relație- radioimpuls.ro
Ordonanța adoptată joi de Guvern prin care s-au adus modificări și completări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
În Ordonanța de Urgență a fost introdus un nou articol prin care se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice și sunt prezentate situațiile considerate drept agresive.
Astfel, prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre: