Comitetul german pentru vaccinare (STIKO) a anunțat joi că persoanele care primesc o primă doză de vaccin Oxford-AstraZeneca „ar trebui să primească un vaccin de tip ARNm ca a doua doză, indiferent de vârstă”.

Germania a recomandat amestecarea vaccinurilor anti-COVID

Astfel, Germania a devenit una dintre primele țări care recomandă cu tărie ca persoanele care au primit o primă doză de AstraZeneca să primească fie un vaccin Pfizer-BioNTech, fie Moderna ca a doua doză, relatează CNN.

Cancelarul german, Angela Merkel, a contribuit la pregătirea drumului pentru utilizarea mixtă a vaccinurilor după ce a primit la a doua doză ser Moderna în iunie. Prima doză a fost de AstraZeneca.

Citeste si: Vaccinul care protejează împotriva virusului dublu mutant Delta

STIKO a spus că „rezultatele actuale ale studiului” arată că răspunsul imun generat după o vaccinare cu doze mixte „este net superior”. Vaccinurile ARNm aprobate în prezent de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) sunt Pfizer-BioNTech și Moderna.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Combinarea vaccinurilor anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, comitetul consultativ național canadian pentru imunizare a făcut o recomandare mai slabă pe 17 iunie, când a spus că „un vaccin ARNm este acum preferat ca a doua doză pentru persoanele care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca/ COVISHIELD”. Comitetul canadian a declarat că face recomandarea pe baza „dovezilor emergente care arată un potențial răspuns imun mai bun după vaccinuri mixte”.

Combinarea vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca au un răspuns imun solid

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford și publicat pe 28 iunie a constatat că „dozele alternative ale vaccinurilor Oxford-AstraZeneca și Pfizer-BioNTech generează răspunsuri imune solide împotriva COVID-19”.

Vaccinare anti-COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Câți români s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultima zi

Potrivit unui comunicat de presă al Universității din Oxford, cercetătorii au constatat că „ambele variante (Pfizer-BioNTech urmat de Oxford-AstraZeneca și Oxford-AstraZeneca urmat de Pfizer-BioNTech) aveau ca rezultat concentrații mari de anticorpi dacă dozele erau administrate la patru săptămâni distanță."

EMA a declarat într-o conferință de presă joi că, deși nu sunt „în măsură să facă nicio recomandare definitivă cu privire la utilizarea mixtă a diferitelor vaccinuri Covid-19”, există o „justificare științifică puternică” în spatele abordării.

Combinarea vaccinurilor a obținut un răspuns imun satisfăcător

Marco Cavaleri, şeful echipei de evaluare a vaccinurilor în cadrul EMA, a declarat că agenția este „conștientă de rezultatele preliminare din studiile efectuate în Spania și Germania” care „arată că această strategie obține un răspuns imun satisfăcător și nu are probleme de siguranță."


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si