De vina pentru toate acestea poate fi compresia radacinilor nervoase sau a maduvei spinarii, ca urmare a unor perioade stresante, a pozitiei deficitare sau a unor traumatisme, explica dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic. Durerea cervicala este o experienta obisnuita, atat la persoane tinere, cat mai ales la cele trecute de 40 de ani si, de cele mai multe ori, cei care se confrunta cu ea sunt tentati sa-si puna singuri diagnosticul: spondiloza cervicala, cu toate ca aceasta nu este singura cauza care determina suferinta la acest nivel.

„Starea de incordare permanenta, stresul, anxietatea, depresia, pozitiile monotone, expunerea la aer conditionat sunt cateva din cauzele care induc o tensiune musculara crescuta la nivelul cefei si umerilor, determinand asa numitul sindrom miofascial sau reumatism articular, al partilor moi.

Acesta este incriminat cel mai frecvent ca unic motiv de durere in cazul persoanelor tinere sau, ca sindrom de acompaniament, in cazul celor trecute de 40-50 de ani, la care motivul principal este spondiloza cervicala“, explica dr. Iulia Belc, medic primar medicina fizica si de reabilitare.

Potrivit specialistului, majoritatea oamenilor sunt tentati sa creada ca spondiloza este afectiunea specifica a coloanei cervicale, desi acest proces degenerativ cronic, care afecteaza articulatiile si discurile intervertebrale, radacinile nervoase sau maduva spinarii, se poate localiza atat la nivel cervical, cat si dorsal sau lombar.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Care sunt semnele bolii „Spondiloza cervicala este o afectiune comuna, care evolueaza odata  cu inaintarea in varsta, dezvoltand procese degenerative, de uzura cu localizare multipla. Imaginile radiologice evidentiaza modificari degenerative spondilozice (in principal osteofite numite popular „ciocuri“) la 90% din barbatii trecuti de 50 de ani si la 90% din femeile trecute de 60 de ani.

Evolutia bolii poate fi muta, silentioasa sau zgomotoasa; pot sa apara pusee de blocaj, redoare, cu limitarea mobilitatii cervicale, cu dureri de cap, sau de ceafa, care iradiaza spre umeri sau membrul superior, insotite de furnicaturi, amorteli sau, mai grav scaderea fortei musculare. in cazul proceselor grave, care determina compresie medulara se poate instala deficit motor si la nivelul membrelor inferioare si afectarea sfincterelor (anal si vezical)“, subliniaza dr. Iulia Belc.

Alte fenomene care pot aparea din cauza problemelor coloanei cervicale sunt: ametelile favorizate de miscarile bruste sau de hiperextensia cefei, sesizarea „musculitelor“ in fata ochilor (fosfene), sau a zgomotelor in urechi (acufene).

Cand poate aparea Afectiunea apare la ambele sexe, de obicei mai devreme la barbati decat la femei. Debutul clinic poate fi si la 30 de ani, dar cel mai frecvent intre 40 si 60 de ani. in cazul tinerilor ea se dezvolta de obicei post traumatic sau in urma supunerii indelungate la microtraumatisme insesizabile (un exemplu elocvent il reprezinta pilotii, insotitorii de bord),  sau la cei care poarta greutati pe cap. in ce consta tratamentul Conform specialistului Bio Ortoclinic, tratamentul este medicamentos - anti-inflamatoare, antialgice, decontracturante, trofice de cartilaj- si fizical-kinetic.

Citeste continuarea pe Adevarul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si