„Suntem in analiza in momentul de fata in domeniul bancar si avem controale in curs. Nu pot sa va dezvalui care este astazi stadiul, dar va spun ca sunt consecinte majore”, a precizat oficialul ANAF, intr-o conferinta de specialitate, potrivit zf.ro.
El a dat drept exemplu portofoliile de credite care se vand. „Bancile au venit cu ideea ca pentru a putea valorifica un credit care este neperformant trebuie sa il puna intr-un pachet cu credite performante, astfel incat sa creeze un pachet cat mai atractiv pentru un eventual investitor.
S-au vandut, astfel, pachete de credite de 100 de milioane de euro, deci o suma facila pe tranzactiile care se realizeaza, la randamente de 5-7%. Au vandut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferenta de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuiala deductibila. Au fost pierderi, asta inseamna ca si-au diminuat profitul”, a spus Ionut Misa adaugand ca firma careia i-a fost vandut portofoliul de credite era, de fapt, o filiala a bancii inregistrata in regim offshore, asadar, creditul respectiv a fost utilizat intr-un circuit fraudulos.
Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro
Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro
Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro
Directorul general al Directiei Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a mai precizat ca statul nu are o legislatie suficient de solida pentru a rezista incercarilor firmelor multinationale de frauda. Acesta a mai adaugat ca e nevoie de masuri serioase pentru a opri aceste circuite financiare frauduloase.
„Nu putem sa facem nimic. Daca legislativ nu se fac pasi importanti in acest sens, suntem expusi total in fata unor companii care beneficiaza de o experienta capitalista mult mai mare decat a noastra.
Care beneficiaza de firme de consultanta si de contabili foarte buni, care stiu sa speculeze legislatia foarte bine, stiu sa realizeze artificii fiscale greu de identificat, stiu sa realizeze circuite financiare greu de stopat. Trebuie sa ne pregatim daca vrem sa stopam toate aceste lucruri si sa le contracaram”, a incheiat reprezentantul ANAF.