Comisia de anchetă parlamentară propusă de cele două partide se vrea a rezolva abuzurile din centrele sociale. Situația azilelor groazei este motivul pentru care investigările în centrele sociale au luat amploare în ultimul timp.

Parlamentarii vor să ancheteze personal centrele sociale

Miercuri, USR și Forța Dreptei au înaintat către Biroul Permanent al Camerei Deputaților propunerea privind înființarea unei comisii de anchetă care să verifice situația din centrele sociale.

Comisia de anchetă se pare că va fi întemeiată privind articolul 75 ale Regulamentului care prevede întemeierea unui astfel de proiect, adică trebuie aprobat de cel puțin 50 de deputați din două grupuri parlamentare.

Comisia de anchetă parlamentară care să se ocupe de anchetarea centrelor sociale se pare că a fost aprobată de 56 de parlamentari, membrii în USR și Forța Dreptei, dar și de un deputat PNL.

Comisia de anchetă parlamentară care să se ocupe de anchetarea centrelor sociale se pare că a fost aprobată de 56 de parlamentari

Comisia de anchetă parlamentară care să se ocupe de anchetarea centrelor sociale se pare că a fost aprobată de 56 de parlamentari

[Sursa foto: News.ro]

"Considerăm că este imperioasă înființarea acestei comisii de anchetă întrucât Parlamentul României nu poate rămâne impasibil la ororile prezentate în spațiul public din centrele sociale, respectiv tratamentele inumane aplicate vârstnicilor, unor persoane aflate în situaţii vulnerabile şi în imposibilitatea de a se apăra", a declarat Forța Dreptei cu privire la necesitatea întemeierii acestei comisii.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Comisia de anchetă parlamentară va ancheta centrele sociale

Comisia de anchetă parlamentară va ancheta centrele sociale

[Sursa foto: Libertatea]

Proiectul privind realizarea acestei comisii de anchetă presupune ca 21 de deputați să participe la investigarea propriu-zisă, în termen de doar 90 de zile, având în vedere situația tragică din azilele de groază.

"Este o situaţie care reclamă o analiză aprofundată la nivel parlamentar, necesară pentru a identifica mecanismele instituţionale şi legislative eficiente pentru a preveni pe viitor repetarea unor noi astfel de orori", a continuat Forța Dreptei.

Citește și: Bătrânii închiși în azilele groazei, marcați de abuzuri: ”Mi-e frică să mai mănânc”

Ancheta nu prevede finalitate penală

Conform proiectului depus astăzi în Parlament cu privire la inițierea unei comisii de anchetă a centrelor sociale, se pare că aceasta nu va reprezenta o anchetă penală.

”Spre deosebire de ancheta penală, care stabileşte răspunderea penală pentru cei care au încălcat legislaţia în vigoare, ancheta parlamentară are ca scop analiza cauzelor şi identificarea măsurilor care se impun, inclusiv la nivel legislativ, pentru ca situaţii precum cele din azilele groazei să nu se mai poată repeta", a menționat USR.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

În aceste condiții, se pare că ancheta realizată de Comisia de anchetă parlamentară se va ocupa cu analizarea cauzelor care au dus la nerespectarea drepturilor omului în centrele sociale și analizarea activităţii instituţiilor care trebuiau să se ocupe de prevenirea abuzurilor, dar și concluzionarea măsurilor legislative care trebuie adoptate.

De asemenea, comisia va putea să realizeze audieri și să comunice permanent cu autoritățile şi instituțiile publice care îi poate ajuta în desfășurarea și finalizarea anchetei parlamentare.

Citește și: Două centre pentru copii au fost închise în județul Timiș. Autoritățile au descoperit ”nereguli de funcţionare majore”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si