Angajatorii din Romania vor sa aduca muncitori din afara pentru ca romanii vor salarii mari. "Cu sirienii va fi mai greu de lucrat pentru că nu cred că fac cârnaţi de porc", spun patronii
Tot mai multi angajatori romani vor sa aduca muncitori din Ucraina sau Republica Moldova pentru ca, spun ei, "in tara nu gasesc forta de munca, iar daca o gasesc, este prea scumpa".
De exemplu, in Bistrita-Nasaud exista 4.000 de someri inregistrati in baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca care sunt in cautarea unui loc de munca.
Chiar si asa, angajatorii de aici cauta forta de munca peste hotare.
"Aş lucra şi cu chinezoaice, dacă le stă bine în constumele populare", spune un angajator bistritean.
„Moldovenii lucrează orice, sunt harnici şi nu fac figuri.
Sunt motivaţi şi dipuşi să lucreze orice, aşa cum sunt românii când pleacă dincolo... Vor să vină să muncească însă legea este foarte complicată. Trebuie să le echivalezi studiile la Bucureşti, trebuie să faci dovada că nu există nici un român care să poată fi angajat pe postul respectiv... Şi o căruţă de acte. Parcă legile în ţara asta sunt făcute să te încurce, nu să te ajute” spune revoltat un om de afaceri, care a aşteptat mai bine de două luni să îşi găsească personal după ce a investit într-un nou restaurant în Bistriţa.
In alt patron spune ca oamenii nu vor să lucreze atâta timp cât primesc ajutoare de şomaj.
„Nu aş plăti în judeţul Bistriţa-Năsăud nici un leu şomaj. Toată lumea caută angajaţi. Avem 4.000 de şomeri plătiţi de stat şi noi nu găsim angajaţi. Nu îi motivează nimic... Preferă să stea acasă să şi să ia bani. Am fost la târgul de job-uri, am stat acolo trei ore, aveam posturi şi de femeie de servici şi de bucătari pe care îi calificam eu şi m-au contactat două femei care au vrut doar să le pun ştampila că au
stat de vorbă cu mine ca să îşi primească înapoi carnetul de şomaj. Deci târgul a fost o chestie bifată de forţele de muncă, dar noi nu am găsit oameni acolo" mai spune acesta.
In aceste conditii, patronul bistritean spune ca prefera sa lucreze cu straini: "„Cu sirienii va fi mai greu de lucrat pentru că nu cred că fac cârnaţi de porc, dar aş lucra cu oricine şi cu chinezoaice, dacă le va sta bine în constumele populare naţionale româneşti” mai spune patronul", arata Mediafax.
De exemplu, in Bistrita-Nasaud exista 4.000 de someri inregistrati in baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca care sunt in cautarea unui loc de munca.
Chiar si asa, angajatorii de aici cauta forta de munca peste hotare.
"Aş lucra şi cu chinezoaice, dacă le stă bine în constumele populare", spune un angajator bistritean care vrea sa angajeze in special moldoveni si ucraineni.
„Moldovenii lucrează orice, sunt harnici şi nu fac figuri. Sunt motivaţi şi dipuşi să lucreze orice, aşa cum sunt românii când pleacă dincolo...
Vor să vină să muncească însă legea este foarte complicată. Trebuie să le echivalezi studiile la Bucureşti, trebuie să faci dovada că nu există nici un român care să poată fi angajat pe postul respectiv... Şi o căruţă de acte.
Parcă legile în ţara asta sunt făcute să te încurce, nu să te ajute” spune revoltat un om de afaceri, care a aşteptat mai bine de două luni să îşi găsească personal după ce a investit într-un nou restaurant în Bistriţa.I
Un alt patron spune ca oamenii nu vor să lucreze atâta timp cât primesc ajutoare de şomaj.
„Nu aş plăti în judeţul Bistriţa-Năsăud nici un leu şomaj. Toată lumea caută angajaţi. Avem 4.000 de şomeri plătiţi de stat şi noi nu găsim angajaţi. Nu îi motivează nimic...
Preferă să stea acasă să şi să ia bani. Am fost la târgul de job-uri, am stat acolo trei ore, aveam posturi şi de femeie de servici şi de bucătari pe care îi calificam eu şi m-au contactat două femei care au vrut doar să le pun ştampila că au stat de vorbă cu mine ca să îşi primească înapoi carnetul de şomaj.
Deci târgul a fost o chestie bifată de forţele de muncă, dar noi nu am găsit oameni acolo" mai spune acesta.
In aceste conditii, patronul bistritean spune ca prefera sa lucreze cu straini: "Cu sirienii va fi mai greu de lucrat pentru că nu cred că fac cârnaţi de porc, dar aş lucra cu oricine şi cu chinezoaice, dacă le va sta bine în constumele populare naţionale româneşti” mai spune patronul", arata Mediafax.