Pe fondul semnalelor legate de o apropiere între Europa și SUA și a creșterii tensiunilor cu Rusia, cei doi lideri au subliniat vineri hotărârea țărilor lor de a dezvolta noi sisteme europene de armament.

Un moment delicat pentru Europa 

Întâlnirea Merkel-Macon are loc într-un moment delicat pentru Europa, întrucât Franța și Germania încearcă să creeze un aparat de apărare care să poată răspunde amenințărilor moderne de securitate, independent de SUA, care s-au retras din cooperarea transatlantică în ultimii patru ani.

Citeste si: Angela Merkel reacționează la expulzarea diplomaților europeni din Rusia

Liderii Uniunii Europene vor discuta despre modul de consolidare a „investițiilor în apărare, dezvoltarea capacităților și pregătirea operațională” în timpul viitorului summit, care va avea loc online în 25 și 26 februarie.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Macron şi Merkel, întâlnire unde se va discuta despre apărarea europeană şi relaţia transatlantică

„Consolidarea politicii de securitate și apărare a UE va contribui la creșterea capacității sale de a acționa autonom și de a-și promova valorile și interesele strategice pe scena globală”, a declarat Consiliul European într-un memoriu trimis delegațiilor înainte de summit și consultat de Bloomberg.

Citeste si: Germania, decizie radicală pentru a se proteja de noile tulpini de coronavirus

Cei doi lideri s-au întâlnit în cadrul Consiliului de apărare și securitate germano-francez, fondat în 2017 pentru a avansa mai multe proiecte de apărare între cele țări. Dar cele mai importante două proiecte- avioane de vânătoare de nouă generație FCAS și proiectul tancurilor MGCS- au înregistrat progrese reduse, iar cele două țări au promovat agende diferite în ultimele săptămâni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si