Animalul care trăiește doar în România se numește racul bihorean sau, cu denumirea științifică din nomenclatura binară, austropotamobius bihariensis.

Citește și: Singurul animal din lume care are 3 inimi

Potrivit taxonomiei standard al lui Carl von Linné, primul termen indică genul, iar al doilea specia. În cazul de față specia bihariensis arată că racul trăiește doar în regiunea Bihorului. 

Racul bihorean a fost descoperit de dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara, şi CAPDD Bihor, în urma unor cercetări făcute în ultimii 15 ani.

Ce este racul bihorean și cum arată el

În 2019, comunitatea ştiinţifică internaţională a confirmat că acest crustaceu este a şasea specie de raci din Europa. El se găseşte numai în râurile de munte din judeţul Bihor.

Până acum, specialiştii au considerat că racul bihorean este, de fapt, "racul de ponoare" care, într-adevăr, trăieşte şi el în râurile montane din vestul României.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Timp de mai bine de zece ani, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) a desfăşurat o serie de studii şi analize ale râurilor şi speciilor de raci din munţii Pădurea Craiului.

"În urma acestor demersuri ştiinţifice, specialiştii au concluzionat, fără echivoc, că racul bihorean este o specie aparte", au explicat experții CAPDD.

Animalul care trăiește doar în România. Este uluitor cum arată

Animalul care trăiește doar în România. Este uluitor cum arată

Măsuri de conservare pentru racul bihorean

Racul bihorean a fost subiectul unor studii demarate de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Ecologiştii au vrut să determine zona în care trăieşte racul şi ce trebuie făcut pentru conservarea lui. De asemenea, și-au propus să-l introducă pe lista speciilor protejate din România.

Oamenii de știință vor să stabilească arealul în care trăieşte racul bihorean şi să facă hărţile de distribuţie a speciei.

"Se va face şi o analiză a calităţii habitatului, pentru a putea fi propuse măsuri de conservare, acolo unde acestea se impun. Vor fi urmărite şi evaluate speciile invazive, care pot afecta existenţa racului bihorean", au explicat oficialii CAPDD Bihor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si