Close sidebar
Close sidebar

Antony Blinken ia în considerare faptul că rușii fură grâu din Ucraina pentru a-l exporta

Antony Blinken, șeful diplomaţiei din SUA, a apreciat luni 'credibile' informaţiile conform cărora Rusia 'fură' exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza conflictului, 'pentru a le vinde în propriul profit', relatează AFP. 

Alexandra Costea,

Antony Blinken ia în considerare faptul că rușii fură grâu din Ucraina pentru a-l exporta

[Sursa foto: istock.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

'Totul este deliberat', a declarat secretarul american în decursul unei conferinţe desfășurate în mediul virtual în legătură cu insecuritatea alimentară, acuzându-l pe liderul de la Kremlin Vladimir Putin că recurge la 'şantaj' pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva invaziei Ucrainei.

Citeste si: O companie aeriană le cere pasagerilor sud-africani să-şi dovedească naţionalitatea înainte de a călători

Blinken a estimat că Moscova a început, de asemenea, să-şi păstreze propriile exporturi de alimente, după ce a impus o 'blocadă navală în Marea Neagră care împiedică transportul recoltelor ucrainene' în întreaga lume.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Cotidianul New York Times a raportat că Washingtonul a avertizat 14 ţări, în principal din Africa, la jumătatea lui mai, că nave de marfă ruseşti transportau 'cereale ucrainene furate'. Antony Blinken s-a referit la acest articol din cotidianul american, fără a confirma, însă, direct alerta adresată ţărilor africane.

Rușii ar exporta cerealele pe care le fură din Ucraina

Ambasadorul ucrainean la Ankara a acuzat vineri Rusia că 'fură' şi exportă cereale ucrainene, în special în Turcia. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus luni că 20 până la 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în prezent în Ucraina din cauza războiului, volum care s-ar putea tripla până în toamnă.

Citeste si: Un român este anchetat în Germania, după ce a scos la drive test un autoturism neasigurat și neînmatriculat

'Avem nevoie de coridoare maritime şi discutăm acest lucru cu Turcia şi Marea Britanie', precum şi cu ONU, a afirmat el. Conflictul ruso-ucrainean opune de la 24 februarie cele două superputeri cerealiere- Rusia şi Ucraina asigură ele două 30% din exporturile mondiale de grâu.

Acesta a provocat o creştere a cursului cerealelor şi uleiurilor, ale căror preţuri le-au depăşit pe cele atinse în timpul primăverii arabe din 2011 şi al 'revoltelor foamei' din 2008, precizează Agerpres.

Citeste si: Fost premier al Republicii Moldova, salvat de Salvamont în Munții Bucegi

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI