In articol:
- Nivelurile de CO2 s-au situat constant în jurul pragului de 280 de ppm
- „Cunoaştem aceste lucruri de o jumătate de secol, dar am eşuat să facem ceva consistent împotriva lor''
Dioxidul de carbon (CO2), măsurat de Mauna Loa Atmospheric Baseline Observatory din Hawaii, au atins în 2022 un vârf de 421 de părţi per milion (ppm) în luna mai, „împingând şi mai mult atmosfera Terrei într-un teritoriu ce nu a mai fost văzut de milioane de ani”, au
Nivelurile de CO2 s-au situat constant în jurul pragului de 280 de ppm
Înainte de Revoluţia Industrială- şi pentru aproape 6.000 de ani de civilizaţie umană-, nivelurile de CO2 s-au situat constant în jurul pragului de 280 de ppm.
Citeste si: Aditivul alimentar dioxid de titan este interzis din această vară
Anunţul de vineri a fost făcut de cercetători de la NOAA- o agenţie federală americană care furnizează informaţii şi servicii ştiinţifice pentru a proteja resursele naturale ale Pământului- şi de la Institutul Scripps pentru Oceanografie din cadrul Universităţii California din San Diego.
„Ştiinţa prezintă dovezi irefutabile: oamenii modifică clima în feluri la care economia şi infrastructura noastră trebuie să se adapteze”, a declarat Rick Spinrad, administratorul general al NOAA, citat într-un comunicat.
„Vedem în fiecare zi impacturile pe care schimbările climatice le provoacă în jurul nostru. Creşterea implacabilă a nivelurilor de dioxid de carbon măsurate la Mauna Loa reprezintă o mărturie puternică a faptului că trebuie să luăm măsuri urgente şi serioase pentru a deveni o naţiune mai bine pregătită în faţa climei”, a adăugat el.
„Cunoaştem aceste lucruri de o jumătate de secol, dar am eşuat să facem ceva consistent împotriva lor''
„Este deprimant că ne lipseşte puterea unei voinţe colective pentru a încetini creşterea implacabilă a nivelurilor de CO2”, a declarat Ralph Keeling, un renumit profesor de geo-chimie care conduce programul desfăşurat de Institutul Scripps în Mauna Loa. „Poate că folosirea combustibililor fosili nu mai accelerează, dar noi continuăm să alergăm cu viteză maximă spre o catastrofă globală”, a adăugat el.
Citeste si: Dronele care plantează 800 de copaci pe zi- VIDEO
Citeste si: Vlăduța Lupău, greșeala care i-a afectat vacanța! Ce a pățit artista în Arabia Saudită- radioimpuls.ro
„Cunoaştem aceste lucruri de o jumătate de secol, dar am eşuat să facem ceva consistent împotriva lor. Oare ce altceva ar trebui să se mai întâmple pentru ca noi să ne trezim?”, a declarat Pieter Tans.