Close sidebar
Close sidebar

Arheologii au descoperit în Turcia o limbă antică necunoscută anterior

Descoperire remarcabilă făcută de o echipă de arheologi în Turcia, în fosta capitală a imperiului hitit, Hattusa. Pe tăblițele de lut păstrate în mod miraculos peste 3.000 de ani se regăsește un nou dialect - Kalasmaic.

Sorin Negru,

Descoperire importantă în Anatolia Centrală, Turcia


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Arheologii din Turcia au descoperit o limbă antică necunoscută anterior. Descoperirea ajută la dezvăluirea modului în care un imperiu de mult pierdut a folosit multiculturalismul pentru a atinge stabilitatea politică, informează The Independent.

Citește și: VIDEO- Paradox: insomnia ne scapă de depresie. Un studiu a scos la iveală această informație

Cercetările arheologice din Orientul Mijlociu dezvăluie modul în care o civilizație antică de mult uitată a folosit limba pentru a promova multiculturalismul și stabilitatea politică.

Descoperirile inovatoare aruncă, de asemenea, o lumină nouă asupra modului în care au funcționat imperiile timpurii din antichitate.

Imperiul hitit, extrem de tolerant cu popoarele cucerite

Săpăturile în curs de desfășurare în Turcia, în ruinele capitalei antice a imperiului hitit – Hattusha, situată în provincia Çorum din Anatolia, oferă dovezi remarcabile că serviciul civil imperial includea departamente întregi dedicate în întregime sau parțial cercetării religiilor popoarelor supuse.

Dovezile sugerează că în al doilea mileniu înainte de Hristos conducătorii hitiți le-au spus funcționarilor publici să înregistreze liturghiile religioase ale popoarelor supuse și să le noteze în limbile lor locale dar și în scrierea hitită.

Scopul aparent era acele de a conserva tradiții diferite și de a le încorpora în sistemul religios multicultural extrem de incluziv al imperiului.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Text în limba hitita

Până acum, experții moderni în limbile antice au descoperit că funcționarii hitiți transcriau și conservau documente religioase de la cel puțin cinci grupuri etnice supuse imperiului.

Cel mai recent exemplu a fost descoperit în urmă cu doar două luni. S-a dovedit că este scris într-o limbă necunoscută anterior din Orientul Mijlociu, care a fost pierdută de 3.000

de ani.

Cum a fost descoperită o limbă antică necunoscută

De-a lungul deceniilor, aproximativ 30.000 de documente complete și fragmentare pe tăblițe de lut au fost dezgropate în ruinele vechii capitale hitite – Hattussa (cunoscută acum ca Bogazkoy) la aproximativ 200 de km est de capitala modernă a Turciei, Ankara.

Marea majoritate au fost scrise în limba principală a imperiului – hitita. Dar scribii guvernului hitit au scris aproximativ 5% dintre ele, integral sau parțial, în limbile grupurilor etnice minoritare ale imperiului – popoare precum luvienii (anatolienii de sud-est), palaienii (din partea de nord-vest a anatoliei), hattienii (din Anatolia centrală) și hurriani (din Siria și nordul Mesopotamiei).

Cea mai recent descoperită limbă minoritară, înregistrată de scribii guvernamentali (și necunoscută anterior de savanții moderni) este numită Kalasmaic- deoarece pare să fi fost vorbită de un popor supus într-o zonă numită Kalasma, la marginea de nord-vest a imperiului.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Descoperirea sugerează că până și cele mai obscure limbi din imperiu au fost înregistrate, studiate și păstrate în formă scrisă.

Asta înseamnă că și alte limbi mici, necunoscute anterior, din Orientul Mijlociu, ar putea să fie descoperite ulterior, fiind înregistrate pe tăblițe imperiale hitite de lut, în seria specială pe care arheologii le cercetează în prezent la Bogazkoy.

Zona Orientului Mijlociu care acum este Turcia a fost, în antichitate, deosebit de bogată în limbi.

Porțile capitalei hitite Hattusa, păstrate până azi

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI