Arheologii se tem să deschidă mormântul primului împărat al Chinei. "Virusul morții e acolo"
Arheologii chinezi sunt prea speriați să deschidă mormântul primului împărat al Chinei, ei se tem de capcanele mortale pe care sarcofagul le-ar conține, potrivit IFL Science. După pandemia de coronavirus pornită din China, au apărut și temeri legate de noi viruși sau bacterii mortale.
Arheologii se tem că mormântul primului împărat al Chinei conține capcane mortale pe care nimeni nu le poate prevede sau evita.
Un istoric chinez antic a scris că mormântul era plin cu mercur și arbalete gata să tragă, iar oamenii de știință din prezent se tem de pericole și mai mari.
Un studiu din anul 2020 a constatat că concentrațiile de mercur în jurul mormântului au fost mai mari decât se aștepta inițial.
Ce pericole ascunde mormântul primului împărat al Chinei
Arheologii își iau multiple precauții înainte de a deschide mormântul de 2.200 de ani al primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang, deoarece se tem că ar putea adăposti capcane mortale.
Mausoleul împăratului, care a domnit între 221 și 210 î.Hr.,
se află în districtul Lintong, Xi'an, Shaanxi. Este păzit de emblematica Armată de Terracotă, sculpturi menite să-l protejeze în viața de apoi.
În timp ce părți ale necropolei au fost explorate, mormântul în sine nu a fost niciodată deschis din cauza temerilor de ceea ce ar putea fi înăuntru.
Istoricul antic chinez Sima Qian a scris o relatare la aproximativ 100 de ani de la moartea împăratului, descriind posibilele capcane în interiorul mormântului.
„Artizanilor li s-a ordonat să facă arbalete și săgeți pregătite pentru a trage în oricine intră în mormânt.
A fost folosit mercur pentru a simula sutele de râuri, râul Yangtze și râul Galben și Marea Chinei, mercurul a fost pus să curgă mecanic”, se arată în textul antic, conform IFL Science.
"Blestemul primului împărat al Chinei"
În timp ce unii oameni de știință resping relatările ca fiind fantastice, un studiu din 2020 a indicat că concentrațiile de mercur din jurul mormântului au fost la niveluri semnificativ mai mari decât se aștepta.
„Mercurul extrem de volatil poate scăpa prin crăpături, care s-au dezvoltat în structură în timp, iar investigația noastră susține înregistrări ale cronicilor antice despre mormânt, despre care se crede că nu a fost niciodată deschis”, se arată în analiza arheologilor chinezi.
Formidabilul și ambițiosul Qin Shi Huang a fost primul care a condus o China unificată, iar rapoartele istorice sugerează că a devenit obsedat să bea mercur în speranța că va obține viața veșnică.
Temerile oamenilor de știință sunt dublate de fricile vizitatorilor de la Mausoleul lui Qin Shi Huangdi care avertizează pe rețelele sociale că deschiderea mormântului ar putea declanșa molime necruțătoare.
Pe rețelele sociale, circulă fel de fel de teorii conspiraționiste cu privire la pericolul unor viruși mortali și la blestemul împăraților antici, similare celor despre piramidele egiptene.
Mausoleul lui Qin Shi Huangdi este unul dintre cele mai mari morminte din lume, devenind renumit prin soldații de teracotă care "îl păzesc".
La construcția mormântului se presupune că ar fi lucrat 700.000 de oameni.