Close sidebar
Close sidebar

Arheologii sunt uimiți. Ce document important era ascuns în această piatră veche de 2.000 de ani

Descoperire uluitoare într-un sit arheologic din Ierusalim. Ceea ce astăzi numim o "chitanță" a fost inscripíonată în piatra găsită în zona comercială a vechiului oraș sfânt.

Sorin Negru,

Chitanța din piatra masivă veche de 2000 de ani

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Arheologii israelieni spun că au descoperit o "chitanță" veche de 2.000 de ani sculptată într-o piatră uriașă excavată la Ierusalim.

Citește și: Misterul mâinilor găsite într-un templu antic din Egipt. Este o "colecție" unică în lume

Documentul era sculptat într-o lespede de cretă și a fost descoperit în timpul unor săpături care au avut loc recent la Ierusalim.

Chitanță veche de 2000 de ani

Dacă ai crezut până acum că chitanțele de hârtie ocupă prea mult spațiu în portofel, stai să vezi cum era în antichitate când păstrai dovada unei plăți pe ditamai bolovanul.

După cum a explicat miercuri Autoritatea pentru Antichități din Israel, într-o postare pe Facebook, documentele financiare din perioada Celui de-al doilea templu au fost literalmente scrise în piatră.

"Cine a fost "Shimon", al cărui nume apare pe inscripție ebraică veche de 2.000 de ani?", se întreabă arheologii evrei.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Potrivit acestora, în săpăturile efectuate între Zidurile Ierusalimului a fost descoperit un mic fragment dintr-o tăbliță de piatră, purtând o inscripție produsă în scop financiar.

Rabinul Amichai Eliyahu, ministrul patrimoniului din Israel, a spus că „descoperirea remarcabilă” luminează „un alt aspect al vieții evreiești din Ierusalimul de acum 2.000 de ani”.

Artefactul a fost recuperat dintr-un „tunel al unei săpături anterioare de pe sit, săpat la sfârșitul secolului al XIX-lea de arheologii britanici, Bliss și Dickie”, conform declarației făcute de Autoritatea arheologică.

Cum arăta chitanța antică?

Oamenii de știință consideră că înregistrarea financiară datează din perioada celui de-al Doilea Templu- timpul lui Isus și, de asemenea, când romanii au ocupat regiunea.

Cele șapte linii parțial conservate ale inscripției includ nume ebraice fragmentare cu litere și numere scrise lângă ele. De exemplu, o linie include sfârșitul numelui „Shimon” urmat de litera ebraică „mem”, iar în celelalte rânduri sunt simboluri reprezentând numere.

Unele dintre numere sunt precedate de valoarea lor economică, marcată și cu litera ebraică „mem”, o abreviere a cuvântului ebraic pentru „bani”.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"La prima vedere, lista numelor și numerelor poate să nu pară interesantă, dar să te gândești că, la fel ca astăzi, chitanțele au fost folosite și în trecut în scopuri comerciale, iar o astfel de chitanță a ajuns până la noi, este o descoperire rară și plină de satisfacții care permite o privire în fiecare zi viața în orașul sfânt Ierusalim", mai spun arheologii.

Descoperirea uimitoarea a fost făcută în piața de jos a orașului, situată de-a lungul drumului Pelerinajului.

Acest drum, întinzându-se pe aproximativ 600 de metri, a conectat poarta orașului și zona băilor Siloam din sudul orașului, până la porțile muntelui Templului și celui de-al doilea Templu, și, în esență, a servit ca principală arteră a Ierusalimului la acea vreme.

"Această descoperire unică se alătură descoperirilor similare făcute în zonă, atestând natura comercială a zonei", mai spun istoricii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI