Insa, pe cat sunt de aromate, pe atat pot fi de periculoase. „Atat timp cat nu sunt folosite in cantitati mari, pentru ca pot provoca decesul, boabele de tonka sunt cu adevarat delicioase,” precizeaza Thomas Raquel, chef la un restaurant din New York, citat de BBC.
Foarte populare in industria alimentara in tari precum Franta si Germania datorita aromei puternice, boabele de tonka sunt interzise in Statele Unite din cauza continutului de cumarina care, in cantitati mari, poate fi extrem de toxica.
Comertul de boabe tonka este ilegal in SUA inca din anul 1954 din cauza continutului de cumarina care le ofera savoarea deosebita. Aceasta substanta toxica se mai gaseste natural in sute de plante precum iarba, lavanda sau cirese.
Studiile efectuate pe animale au aratat ca aceste boabe pot fi toxice, chiar si in cantitati mici provocand rani grave ficatului in interval de doar cateva saptamani. De exemplu, la oi, o cantitate de 5 grame este fatala.
Boabele de tonka provin dintr-un copac des intalnit in regiunea Amazonului, in padurile tropicale din Venezuela, Brazilia, Columbia, Guyana Franceza, Guyana, Peru si Surinam. Culoarea lor variaza de la cafeniu roscat la negru, si au o lungime de 2 centimetri pana la 5 centimetri. Sunt folosite atat in industria alimentara, cat si in cea a parfumurilor, a tutunului, a cafelei si a bauturilor alcoolice. Boabele de tonka au fost folosite si la aromatizarea tutunului de pipa, oferindu-i un parfum deosebit.