Racheta Artemis, trimisă de NASA spre Lună, a decolat miercuri fără oameni la bord, având doar trei manechine de testare, potrivit ABC News.

Misiunea NASA aduce SUA cu un pas mai aproape de retrimiterea astronauților pe suprafața lunară pentru prima dată de la sfârșitul programului Apollo, în urmă cu 50 de ani.

Mai multe încercări eșuate de decolare

După ani de întârzieri și cu miliarde de dolari în plus la costurile lansării, racheta Space Launch System (SLS) a fulgerat spre cer, ridicându-se de la Centrul Spațial Kennedy cu o forță de 4 milioane de kilograme și atingând 160 km/h în câteva secunde.

Citește și: NASA a amânat lansarea Artemis 1 din cauza unor defecțiuni la motor

Denumită Artemis 1, misiunea marchează primul zbor al rachetei SLS și al navei spațiale Orion împreună, construite de Boeing și, respectiv, Lockheed Martin Corporation, sub contract cu NASA.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Artemis 1 trebuia să decoleze în urmă cu mai multe săptămâni, dar mai multe defecțiuni tehnice au împiedicat lansarea la data stabilită.

Capsula se va întoarce înapoi pe Pământ în luna decembrie, fiind programată să cadă în apele oceanului Pacific.

Citește și: Cele mai impresionante misiuni spațiale din ultimii 47 ani. Cea mai mare misiune spațială reușită din istoria omenirii este aterizarea pe Lună de către Apollo 11

Misiunea Artemis semnalează o schimbare majoră de direcție pentru programul de zbor spațial uman post-Apollo al NASA, după decenii concentrate pe orbita joasă a Pământului și pe Stația Spațială Internațională.

Anunțul NASA după decolarea Artemis 1

La cinci minute de la decolare, NASA a numit ascensiunea rachetei „cea mai puternică din lume”.

„Motoarele sunt în stare bună”, a adăugat agenţia.

În total, nava trebuie să parcurgă 2,1 milioane de kilometri până la aterizarea sa în Oceanul Pacific.

Artemis 2 va duce oameni spre Lună

După această primă misiune, Aremis 2 va transporta în 2024 astronauţi până pe Lună, fără a ateriza acolo. Această onoare îi va reveni misiunii cu echipaj Artemis 3, în 2025, cel mai devreme. NASA plănuieşte să lanseze o misiune pe an.

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro

Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.

Construirea rachetei a beneficiat de un buget uriaş- 4,1 miliarde de dolari pe lansare, conform unui audit public.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si