"Cometa de Halloween" se numește C/2024 S1 și a fost descoperită pe 27 septembrie, potrivit sursei citate.

Citește și: Patru "asteroizi ucigași", în apropiere de Pământ. Biroul de Apărare Planetară: "Estimați probabilitatea impactului"

Este o cometă rară de tip Kreutz a cărei traiectorie ar trebui să o aducă la doar 1,2 milioane de kilometri de Soare pe data de 28 octombrie 2024.

Din păcate, se pare că C/2024 S1 s-a dezintegrat încet-încet. Imaginile obiectului luate în cursul lunii octombrie arată că acesta se luminează cu activitatea de izbucnire înainte de atenuare, nucleul său părând să dispară, lăsând în urmă o coadă de praf și gaz și, poate, un nor de resturi cometare.

"Este puțin dezamăgitor – dar nu complet neașteptat, deoarece cometele de acest fel se dezintegrează adesea pe măsură ce se apropie de Soare", spun astronomii americani.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O româncă de 14 ani a fost desemnată cea mai frumoasă fată din Marea Britanie- antena3.ro

Citeste si: Explozibilul care l-a ucis pe Ioan Crișan era militar. Frizerul care ar confecționat detonatorul a dat informații prețioase- wowbiz.ro

Potrivit sursei citate, au existat în prealabil semne de instabilitate în cometă.

Cometa a suferit cel puțin o izbucnire de când este observată de astronomi, adică o eliberare bruscă de praf și gaz, determinând ca cometa să se strălucească semnificativ, fiind nevoie de câteva zile pentru a reveni la normal.

De ce dispare "cometa de Halloween"

Acesta nu este un comportament neobișnuit pentru o cometă, dar poate fi un semn al fragmentării nucleului- caz în care corpul principal, sau nucleul comete, începe să se desprindă.

Cometele provin din zonele foarte reci ale sistemului solar și sunt încărcate cu forme de gheață.

Dezintegrarea pare să se întâmple foarte repede, așa că motivele pentru care se întâmplă nu sunt în întregime clare, dar o posibilă explicație este că sublimarea gheții și eliberarea de gaz și praf pot determina accelerarea rotației cometei, ceea ce duce la destrămarea acesteia în condiții centrifuge.

Am avut o privire rară a acestui proces în 2020, când cometa C/2019 Y4 s-a spulberat în bucăți când s-a apropiat de Soare sub atentia telescopului spațial Hubble.

O notificare postată pe Astronomer's Telegram pe 9 octombrie arată că schimbările în aspectul cometei ar putea fi un semn de dezintegrare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si