Ce efecte va avea furtuna solară care va lovi Pământul în weekend
O furtună solară uriașă se îndreaptă spre Pământ după o erupție solară puternică care a avut loc zilele trecute.
Soarele a trecut zilele trecute printr-o erupție puternică, fenomen astronomic care se va traduce în aurore boreale în weekend pe Pământ, dar și în eventuale întreruperi de energie electrică.
Citește și: Fazele lunii în octombrie 2024: Când avem Lună Nouă și Lună Plină?
Centrul de predicție a vremii spațiale de la The National Oceanic and Atmospheric Administration a anunțat că Soarele a lansat o erupție puternică, a doua cea mai puternică din ciclul actual al stelei din sistemul nostru solar.
Erupția de masă coronală asociată cu erupția solară este de așteptat să provoace furtuni geomagnetice minore până la puternice pe Pământ vineri și sâmbătă, potrivit UPI.com.
Oamenii de știință au spus că, în timp ce planeta nu este în pericol, astfel de erupții puternice pot provoca întreruperi temporare ale emisiilor radio, împreună cu zguduirea sistemelor de navigație, a rețelelor electrice și, eventual, a unor comunicații prin satelit.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Erupția solară este una dintre cele mai semnificative din ciclul solar actual, prin care soarele trece la fiecare 11 ani.
Avarii electronice este cel mai probabil să apară în părți din emisfera vestică, Oceanul Pacific, Australia și Asia-Pacific.
Când particule încărcate electric cunoscute sub numele de ioni se ciocnesc cu magnetosfera Pământului, pot declanșa furtuni geomagnetice.
În timpul acestor furtuni, ionii interacționează cu gazele din atmosfera Pământului, eliberând energie sub formă de lumină.
Acest fenomen este recunoscut ca aurora boreala, in emisfera nordica, si ca aurora sudica, sau aurora australa, in emisfera sudica.
Întreruperile radio cu unde scurte experimentate în Europa și Africa au fost rezultatul radiației de la erupția solară care a ajuns pe Pământ și a ionizat atmosfera superioară la sosire.
Este cea mai puternică furtună solară din luna mai 2024 încoace.