Tarifele au fost stabilite intr-o sedinta speciala a conducerii ASF, care a avut loc luni. Guvernul a dat dreptul ASF, prin Ordonanta de Urgenta, sa fixeze preturi maxime pentru politele RCA pentru o perioada de sase luni, informeaza News.ro.

ASF a stabilit, in primul rând, formula de calcul a preturilor maxime. Astfel, tariful include "frecventa daunelor, dauna medie, daunele intâmplate, dar neraportate (IBNR), inflatia daunelor si incarcarea de siguranta, care determina prima de risc, la care se adauga cheltuielile de achizitie si administrare, fixe si variabile, precum si incarcarea de Bonus/Malus (15%) si cota de profit (1%)".

Pe baza acestei formul s-au stabilit tarifele care vor fi in vigoare timp de sase luni.

" De exemplu, pentru un autovehicul de transport marfa cu masa peste 16 tone detinut de o persoana juridica, rezulta o prima maxima de 7.534 de lei, iar in cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, aplicarea metodologiei de tarifare a condus la o prima maxima de 6.600 lei. Totodata, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, detinute de persoane fizice din categoria de vârsta 31-40 de ani, tariful de prima maxim rezultat este de 610 lei", arata un comunicat al ASF.

Anuntul vine dupa ce, saptamâna trecuta, reprezentanti ai patronatelor transportatorilor rutieri au anuntat, dupa o intâlnire cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, ca au convenit asupra unui pret maxim pentru o polita RCA, in cazul unui camion cu masa de peste 16 tone, de 7.690

lei pe an.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Preturile vor intra in vigoare abia dupa ce Guvernul va aproba noile tarife prin Hotarâre de Guvern.

ASF a anuntat pe 15 septembrie, dupa intâlnirea cu reprezentantii transportatorilor rutieri care au organizat protestele la nivel national, ca urma sa stabileasca un tarif de referinta pentru asigurarile auto obligatorii RCA, estimând un nivel de 7.500 de lei pe an in cazul camioanelor de peste 16 tone.

Insa presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat ulterior, intr-un interviu acordat Profit.ro, ca tinta de tarif RCA calculata initial in prezenta asociatiilor transportatorilor va fi modificata.

Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanta de Urgenta care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF.

Masura este fara precedent dupa intrarea României in Uniunea Europeana.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Surse din piata au declarat, pentru News.ro, ca mai multe companii prezente pe piata RCA asteapta sa afle tarifele maxime stabilite de ASF pentru a decide daca vor ramâne sau nu pe piata RCA.

In cazul in care tarifele maxime fixate de catre ASF pe perioada inghetarii preturilor vor fi considerate prea mici, companiile de asigurari vor fi dezinteresate sa vânda polite, ceea ce ar putea genera probleme soferilor carora

le expira politele.

Piata RCA este zguduita de probleme, in conditiile in care doua companii de pe piata, Astra si Carpatica Asig, au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale. Pe piata RCA au ramas acum doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama si Uniqa.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si