In articol:
La orele prâznului, termometrele din Capitală au înregistrat 36 de grade. La kilometrul 0, unde orașul este înecat în beton și asfalt, temperatura resimțită este de 45 de grade.
Ce spun specialiștii
Apa nu lipsește din mâinile celor care tranzitează centrul Bucureștiului.
"Ce să facem e cald peste tot, în autobuze, tramvaie, ne mai dăm cu apă pe față."
Citeste si: Calendar ortodox 3 iulie 2022. Ce sărbătoare este duminică?
Citeste si: Localitățile unde oamenii plătesc cel mai mare preț din țară pentru apa potabilă
Roxana Bojariu, climatolog: "Materialul de constructie din orase absoarbe caldura si aceasta cladura retinuta in oras contribuie la cresterea stresului termic. Din punct de vedere al insulei de caldura, poti sa ai temperaturi cu 10 de grade mai mari."
Vegetația ar putea limita efectele căldurii
Doar vegetația ar putea limita efectele insulei de căldura. Numai că în capitală, spațiul verde lipsește cu desăvârșire.
Citeste si: Admitere facultate 2022: Când încep înscrierile?
Cele mai recente cifre arată că în urmă cu 30 de ani, în București erau 17 metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor. Iar acum, mai avem doar 8.
Mihai Stoica, expert politici de mediu: "Construind foarte multe clădiri înalte, aerul nu mai circulă cum trebuie și atunci căldura rămâne în aceste insule."
Dacă nu se vor lua măsuri pentru reducerea traficului și creșterea numărului de spații verzi, temperatura medie a Bucureștiului va crește cu 4 grade până în 2050, iar vara va fi mai lungă cu aproximativ o lună.