Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Asfaltul, betonul și clădirile din București transformă orașul într-o insulă de căldură. Temperaturile resimțite sunt de peste 45 de grade

Pe lângă codul galben de caniculă, Capitala mai are câteva surse de căldură. Este vorba despre asfalt, beton și clădiri, care transforma orașul într-o insulă de căldură - unde temperaturile sunt mai mari chiar și cu 10 grade decât cele anunţate de specialişti. Poluarea și lipsa vegetației accentuează şi ele stresul termic. Iar dacă nu se vor lua măsuri urgent , valurile de căldură vor deveni şi mai greu de suportat în următorii ani.

Andreea Albu,

Asfaltul, betonul și clădirile din București transformă orașul într-o insulă de căldură. Temperaturile resimțite sunt de peste 45 de grade


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

La orele prâznului, termometrele din Capitală au înregistrat 36 de grade. La kilometrul 0, unde orașul este înecat în beton și asfalt, temperatura resimțită este de 45 de grade.

Ce spun specialiștii

Apa nu lipsește din mâinile celor care tranzitează centrul Bucureștiului. Pălăriile fac și ele parte din kit-ul de supraviețuire pe insula de căldură. Acest tânăr nu a mai suportat soarele arzător și s-a răcorit în fântănile de la Piața Unirii. 

"Ce să facem e cald peste tot, în autobuze, tramvaie, ne mai dăm cu apă pe față."

Citeste si: Calendar ortodox 3 iulie 2022. Ce sărbătoare este duminică?

Pe lângă valul de caniculă, asfaltul, clădirile și betonul formează- ceea ce numesc specialiștii- o insulă de căldură.

Citeste si: Localitățile unde oamenii plătesc cel mai mare preț din țară pentru apa potabilă

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Roxana Bojariu, climatolog: "Materialul de constructie din orase absoarbe caldura si aceasta cladura retinuta in oras contribuie la cresterea stresului termic. Din punct de vedere al insulei de caldura, poti sa ai temperaturi cu 10 de grade mai mari."

Vegetația ar putea limita efectele căldurii

Doar vegetația ar putea limita efectele insulei de căldura. Numai că în capitală, spațiul verde lipsește cu desăvârșire.

Citeste si: Admitere facultate 2022: Când încep înscrierile?

Cele mai recente cifre arată că în urmă cu 30 de ani, în București erau 17 metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor. Iar acum, mai avem doar 8.

În plus, abia avem un arbore per locuitor, deși Uniunea Europeană recomandă cel puțin 3. Iar poluarea accentuează senzaţia de sufocare.

Citeste si: O tânără a devenit virală pe TikTok după ce le-a arătat oamenilor viața sa de lux. Ea cheltuie 50.000 de dolari pe zi

Mihai Stoica, expert politici de mediu: "Construind foarte multe clădiri înalte, aerul nu mai circulă cum trebuie și atunci căldura rămâne în aceste insule."

Dacă nu se vor lua măsuri pentru reducerea traficului și creșterea numărului de spații verzi, temperatura medie a Bucureștiului va crește cu 4 grade până în 2050, iar vara va fi mai lungă cu aproximativ o lună.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI