Asociatia pentru Protectia Consumatorului avertizeaza asupra riscurilor ingredientelor din borsul la plic
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a atras atentia cu privire la ingredientele pe care le contine borsul la plic.
APC a analizat componentele unui astfel de produs pentru un studiu care sa atraga atentia asupra utilizarii borsului din comert. Iata ce ingrediente au analizat: acid citric, acid lactic, monoglutamat de sodiu, lactat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, ascorbil palmitat, alfa tocoferol, caramel, riboflavină, ulei de palmier, ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de rapita, lactoza, maltodextrina, tarate de grau, faina de grau, faina de porumb, faină de secara, zahar, sare, amidon din porumb, amidon din cartofi, arome, telină deshidratata, ceapa
In cele 13 de produse analizate s-au identificat 9 aditivi alimentari, după cum urmeaza:
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
E101 – Riboflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scazuta.
E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial şi poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E270 – Acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reacţii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizează subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E270 nu trebuie consumate de bebelusi si copii mici pentru că ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.