Asta e secretul. Cum sa faci mucenici pufosi si aromati
Biserica ii praznuieste pe cei 40 de mucenici din Sevastia la data de 9 martie a fiecarui an. Chiar daca obiceiurile difera de la zona la zona, putem imprumuta retete delicioase, asa cum e si reteta de mucenici moldovenesti, pufosi si deliciosi.
Webeditor: A.C. Author: A.L. marți 07 martie 2017 , 16:25
Ce ingrediente iti trebuie:
Pentru aluat:
1 kg faina
450 ml lapte
125 g zahar
50 ml ulei
3 oua
2 pliculete drojdie uscata/ 50 gr drojdie proaspata
2 pliculete zahar vanilat
1 esenta vanilie
coaja de la o lamaie
Pentru sirop:
300 ml apa
150 g zahar
1 esenta vanilie
coaja de la o portocala
Pentru decor:
200 g miere
200 g nuca macinata
Se amesteca drojdia cu doua linguri de zahar si se adauga putin lapte apoi se adauga cate putina faina amestecand contiuu pana cand devine ca o smantana groasa, se acopera cu folie alimentara si se lasa sa creasca 15 minute, intre timp se pune faina intr-un lighean.
Se amesteca ouale cu zaharul ramas, se incalzesta laptele, sa fie caldut nu fierbinte, peste faina se pune maiaua (drojdia crescuta), ouale batute cu zaharul, sarea, esentele, coaja de lamaie, si se incepe framantarea adaugand cate putin lapte pana se incorporeaza tot laptele, la sfarsit se pune si uleiul, se acopera cu folie alomentara si se lasa la loc cald la dospit circa 1 ora.
Dupa o ora se iau bucati din aluat mari cam cat o minge de tenis e camp se face un sul lung si i se da forma de 8, se pun in
tava tapetata cu hartie de copt, se umpletava cu opturi din aluat se acopera din nou cu folie alimentara si se mai lasa la crescut inca 20-30 minute la loc cald, se ung cu ou batut cu putin lapte si apoi se baga la cuptor deja incalzit, se coc la foc moderat.
Siropul
Se pune pe foc apa cu zaharul si coaja de portocala si esenta de lamaie se fierbe apoi se lasa la racit, cand mucenicii calduti se ung cu sirop, eu i-am bagat doar cu fata repede in sirop si i-am scos imediat apoi ii