Pe data de 26 noiembrie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, cunoscut ca ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine.

Viața Sfântului Stelian

Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, în Adrianopolis, o localitate din provincia Paflagonia (Asia Mică, astăzi parte a Turciei), într-o familie foarte bogată. Deși avea tot ce și-ar fi putut dori material, încă din copilărie a simțit chemarea spre o viață sfântă.

Încă din pântecele mamei sale, Sfântul a fost plin de harul Duhului Sfânt, iar mai târziu și-a dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și ajutorării celor în suferință.

După ce și-a împărțit întreaga avere săracilor, Sfântul Stelian a ales calea monahismului, devenind un pustnic devotat în rugăciune și meditație. El s-a retras într-o peșteră, unde, potrivit tradiției, își primea hrana de la un înger. Prin rugăciunile și nevoințele sale, a primit darul tămăduirii, devenind mijlocitor pentru copii și familii aflate în suferință.

Calendar ortodox noiembrie 2024

Calendar ortodox noiembrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Calendar ortodox decembrie 2024: Cele mai importante sărbători

Ocrotitorul copiilor

Una dintre cele mai cunoscute minuni ale Sfântului Stelian a avut loc într-o perioadă în care o epidemie gravă amenința viața pruncilor. Părinții care își pierdeau copiii din cauza bolii au început să-l caute pe Sfântul, cerând mijlocirea sa înaintea lui Dumnezeu. Prin rugăciunile și harul său, pruncii bolnavi au fost vindecați, iar părinții care își pierduseră copiii au fost binecuvântați cu alți prunci sănătoși.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern AUR- antena3.ro

Citeste si: VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”- stirileprotv.ro

Sfântul este reprezentat adesea în icoane ținând un copil în brațe, simbolizând misiunea sa de a ocroti și ajuta copiii, mai ales pe cei bolnavi sau aflați în dificultate.

În București, Biserica Sfântul Stelian-Lucaci este un loc de pelerinaj pentru credincioși, datorită moaștelor sale care se află aici. Această biserică, zidită în 1736 de mitropolitul Ștefan al Țării Românești, a devenit un punct de atracție spirituală pentru cei care caută alinare și ajutor.

De-a lungul timpului, biserica a fost înzestrată și cu moaștele altor sfinți, precum Sfântul Haralambie, Sfântul Elefterie și Sfântul Onufrie. Cu toate acestea, Sfântul Stelian rămâne figura centrală a locașului, slujbele închinate lui fiind ținute în fiecare miercuri.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Elton John continuă să își piardă vederea. De ce boală suferă artistul?- radioimpuls.ro

Citeste si: Călin Georgescu, halucinant. Cum s-a întâlnit cu o altă specie „în niciun caz umană" și ce crede despre piramide și primul pas pe Lună- antena3.ro

Citește și: Când se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2024? Zile cu dezlegare la pește: Se pot mânca sau nu fructe de mare?

Rugăciune către Sfântul Stelian

Mulți credincioși îi adresează rugăciuni Sfântului Stelian, cerându-i ajutor pentru sănătatea pruncilor, protecția familiei sau alinarea bolilor sufletești și trupești. Una dintre cele mai cunoscute rugăciuni spune:

„Luând sub ocrotirea ta pe mame și pe copii, ferindu-i de întristare și de boală, arată-te grabnic vindecător al suferințelor celor ce te laudă.

Bucură-te, Sfinte Steliane, mare făcător de minuni!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si